Hjertelungeorm er en meget udbredt infektion i Danmark og hunden kan få lidelsen fra flere steder

Af Redaktionen

Der er faktisk tale om to typer orm – Fransk hjerteorm og Rævens lungeorm – men samlet kaldes de oftest for hjertelungeorm.

Ormene konstateres oftere hos de yngre hunde, men hunde i alle aldre kan blive inficeret.

Symptomerne er nogle gange i den milde ende og andre gange meget alvorlige.

De almindeligste tegn på hjertelungeorm

  • Hoste
  • Træthed
  • Pusten
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Nedsat appetit, opkast og nysen
  • Blødninger (f.eks. næseblod)

Hjertelungeorm konstateres oftere i hovedstadsområdet end i resten af landet. Årsagen hertil er, at der er mange hunde og ræve samlet på samme sted, der således kan sprede smitten.. 

Ormene opholder sig i hjertet. Her udskiller de æg, der kommer med blodet over i lungerne (lungeormem opholder sig dog kun i lungerne ikke i hjertet). Her udvikler de sig til mikroskopiske larver, der giver irritation i lungevævet.

Sygdommen kan dog være lumsk og nogle gange har hunden slet ingen symptomer. Larverne hostes op sammen med slim samt synkes igen og kommer derfor ud med afføringen.

Hjertelungeorm hos hunde kan ikke ses direkte i hundens afføring på samme måde som f.eks. bændelorm.

Spredes med snegle

På jorden kan snegle optage ormelarven fra afføringen. Smitten bliver på den måde spredt til andre hunde, der spiser en smittet snegl. Smitten kan gå via snegle, der er så små at vi ikke kan se dem med det blotte øje. Du har derfor ingen reel mulighed for at undgå, at din hund bliver smittet.

Diagnose via blodprøve eller afføring

Dyrlægen undersøger for hjerteorm ved hjælp af en blodprøve, som analyseres. 

Lungeorm kan derimod ikke findes med en blodprøve, men findes ved at analysere 3 afføringsprøver (skal tages med én dag imellem hver prøve).  Hjerteormen kan også findes ved denne prøve, men hvis hunden er meget dårlig, får man hurtigere svar med en blodprøve. 

Behandlingen af hjertelungeorm

Behandlingen består af en langvarig ormekur, men i en lavere dosis end normalt. Det er også bedst at holde hunden i ro under behandlingsforløbet, da for meget aktivitet kan forstærke den irritation, ormene laver.

Hvis hunden er meget hårdt angrebet, skal den også behandles for de hjerte- og lungeproblemer den har. Hunden skal eventuelt have ilt og være indlagt på dyrehospital.

LÆS MERE OM HUNDESYGDOMME

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »