Hofteledsdysplasi (HD) er en lidelse, hvor hunden har dårlig pasform mellem ben og hofte. Lårbenshovedet passer således ikke optimalt ind i hofteledsskålen, hvilket medfører slaphed i leddet

Af Redaktionen

En hund med hofteledsdysplasi (HD) kan rammes af slidgigt i leddet. Slidgigt er årsag til mange af de symptomer, som forekommer hos hunde med HD.

HD og den efterfølgende slidgigt er en kompliceret sygdom, hvor mange faktorer spiller ind. Dette gælder både det arvelige men i høj grad også hundens miljømæssige påvirkning.

Avl og miljø

Avlen har en stor betydning for udviklingen af HD, men er dog ikke den eneste årsag til, at sygdommen opstår. Hundens opvækst, motionsniveau og foder er således også vigtige faktorer.

HD er en såkaldt ”tærskelsygdom”. Det betyder, at hunden skal overskride en bestemt tærskel, for at den udviser tegn på sygdommen.

En hund som er arveligt disponeret for sygdommen, men som har haft en optimal opvækst, overskrider måske ikke tærsklen og udviser derfor ikke tegn på HD.

Derimod kan en hund med super gode gener sagtens skubbes over denne tærskel, hvis opvækstmiljøet har været uhensigtsmæssig.

Så der er rigtig god grund til at passe særligt godt på sin hund i opvækstperioden.

Man kan således ikke avle sygdommen væk alene gennem HD-frie forældredyr. Selv hvis en hund ikke har symptomer, kan den være bærer af dårlige anlæg – og det er desværre ikke muligt at genteste for arveligheden.

Røntgen til diagnostisering

For at øge sandsynligheden for at vælge den rette hund til avl, har man i mange år anvendt røntgen-fotografering til bedømmelse af hofterne. Jo ældre hunden er, jo større er sandsynligheden for, at den udviser tegn på sygdommen. Man kan ikke konstatere HD ved en hund under 12 måneder, så man undersøger derfor kun hunde, som er over ét år gamle. Ved hofteledsrøntgen kigger man efter tegn på slaphed i leddet og tegn på begyndende slidgigt.

Der forskes desuden i muligheden for at anvende ultralyd eller computertomografi (CT) til screeningen med henblik på at udvikle mere nøjagtige metoder.

Røntgenbilleder anvendes også til at undersøge hofterne hos ældre hunde. Mange hunde rammes af slidgigt (artrose) i forskellige led i kroppen, når de bliver ældre, og mange ældre hunde får symptomer i hofteleddene.

Symptomer på HD

En ung hund kan have HD uden at udvise symptomer. Hvis den er opvokset på optimal vis, kan den leve i mange år med dårlige hofter uden problemer.

“Det er vigtigt, at man altid skåner sin hvalp til den er mindst 1,5 år gammel”

Når hunden derimod udviser tegn på HD, kan symptomerne, som beskrevet i listen her under, være uspecifikke. Hvis man lægger mærke til flere af disse tegn på hunden, bør man få hunden undersøgt hos sin dyrlæge.

Symptomer på HD kan være:

  • Går langsommere på gåturen eller vil hurtigt hjem igen
  • Bliver hurtigt træt eller ukoncentreret ved leg/træning
  • Har besvær med at rejse sig
  • Har sværere ved at springe op
  • Har stive bevægelser efter hvile
  • Går langsommere på trapper
  • Slikker eller bidder sig selv på bestemte områder på kroppen
  • Har nedsat legelyst og dårligt humør
  • Har en kort lunte, trækker sig væk eller udviser aggressiv adfærd
  • Nedsat eller varierende appetit

Træning eller hvile

HD og den smertefulde slidgigt forsvinder ikke blot ved hvile som ved eksempelvis en træningsskade. En hund med HD skal motioneres korrekt. Muskler i lår og ryg skal opbygges og leddene skal bruges, men uden at blive overbelastede med for lange gå- eller løbeture. Mange svømmetræner også med hunden, da det er en meget skånsom motionsform.

“Voldsom leg med større hunde er ikke nogen god idé”

En hund med slidgigt i hoften, som overanstrenges, kan få meget ondt i hofterne og resten af kroppen. I så fald skal den holde sig i ro i nogle dage.

Flere muligheder for behandling

Behandling af hunde med symptomer på hofteledsdysplasi afhænger af fire faktorer:

Vægttab er den mest effektive metode til lindring af symptomerne hos en overvægtig hund. Overvægtige hunde har typisk mere alvorlige symptomer. Desuden behøver normalvægtige hunde mindre medicin, eftersom de vejer mindre og føler mindre smerte.

Kosttilskud. Der findes mange kosttilskud til sundere led på markedet. Fiskeolie med omega-3 er et de tilskud, som der er bedst videnskabelig dokumentation for. Omega-3 kan mindske behovet for medicin, og kan både fås separat som kosttilskud og i specialfoder.

Glukosamin er et andet kosttilskud, som ofte anbefales. Det videnskabelige belæg her er noget mere begrænset, men erfaring har vist, at det har god effekt hos mange hunde.

Motion. Korrekt motion er som nævnt vigtigt både for at holde vægten og opbygge musklerne omkring det ømme led. Motion kan også forbedre mange andre kropsfunktioner og giver generelt set en øget livskvalitet.

Medicin. Hunde med smerte skal have smertelindrende behandling. Det kan være nødvendigt at give smertestillende og antiinflammatorisk medicin i kortere eller længere perioder. Målet er at give så lidt medicin som muligt, men nok til at hunden har det godt.

SE ANDRE HUNDESYGDOMME HER

Kilde: Anicura

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »