Hollandsk Kooikerhondje er en adræt og livlig hund, som i dag også har tilpasset sig en tilværelse som familie- og selskabshund. Den er tilllige også er velegnet til forskellige former for hundesport.

Den kan være en smule skeptisk over for fremmede, og hanhundene kan godt optræde udfordrende mod andre hanner. Hundens væsen bestemmes dog meget af graden af den tidlige socialisering.

På grund af oprindelsen adskiller dens jagtlyst sig afgørende fra andre jagthundes og volder ikke de store problemer i hverdagen. Hunden knytter sig stærkt til familien og er ikke en race, der er kendt for at gå sine egne veje.

En “kooiker” er nysgerrig af natur og vil gerne undersøge alt.

Behov

Den har et stort behov for motion, beskæftigelse og kontakt til familien. Den bør allerede fra lille hvalp socialiseres med fremmede mennesker og hunde og have mange positive oplevelser.

Pels og pleje

Pelsen er lidt grov i strukturen, middellang, tilliggende, glat eller en smule bølget med tæt underuld.

Den beskytter godt mod kulde og fugt. Den fælder noget i overgangsperioderne forår og efterår og kræver generelt en ugentlig gennembørstning.

Indlæring

En kooikerhondje nyder at arbejde sammen med sin ejer og har et stærkt “will to please”.

Med den rette motivation kan den lære næsten alt.

Træn venligt, konsekvent, kvikt og opfindsomt. Aldrig i en hård tone. Tidlig og omhyggelig socialisering mindsker dens skepsis.

KOOIKERHONDJE

Oliemalerie af ældre dato af Hollandsk Kooikerhondje med fasan.

Racens oprindelse

Racen kan spores helt tilbage til midten af 1500-tallet. Med livlige krumspring og viften med den hvide hale lokkede den svømmefugle til at nærme sig fangstnettet eller ind i en kanal overdækket med trådnet – en såkaldt køje (”kooike” på hollandsk).

Hunden skulle hele tiden holde sig tavs for ikke at skræmme fuglene. Nogle hunde arbejder stadig på samme måde, men nu er formålet at ringmærke fuglene. Efter Anden Verdenskrig var der kun 25 af disse hunde tilbage, men i dag er racen atter etableret.

Dimensioner

Højden ligger mellem 35 og 40 cm for begge køn. Vægtmæssigt mellem 9 og 11 kilo.

Farver

Tydeligt afgrænsede, klart lyse orange aftegninger på en hvid bund.

Oprindelsesland

Holland

Internationalt racenavn

Kooikerhondje

FCI-gruppe

Gruppe 8 – Apporterende jagthunde

Specialklub

Dansk Kooiker Club

Kilde: DKK