Mange hundeejere har stiftet bekendtskab med denne hudlidelse, som desværre kan være en gentagene plage for hunden

Af Redaktionen

Hot-spot, som også kaldes fugteksem, akut dermatitis eller fugtig hudbetændelse, er en almindelig form for akut, overfladisk hudinfektion, som opstår lokalt i huden.

Alle hunderacer kan i princippet blive ramt, men hot-spot forkommer mere hyppigt hos racer med lang og/eller tæt pels, som for eksempel retrievere.

Hot-spot kan have mange forskellige underliggende årsager, så som parasitter (lopper, lus, flåter), allergier eller en tæt og fugtig pels.

Symptomer på sygdommen

Hot-spot ses ofte i form af klistrede, betændte, sammenfiltrede og ømme områder i huden, som typisk væsker og er voldsomt røde.

Hot-spot kan opstå over en nat, og kan medføre betydelig kløe og smerte. Hot-spot ses typisk på hundens kinder, nakke, hals, ryg, lår og halerod.  

Forebyggelse

For at forebygge hot-spot er det en god idé at holde pelsen tør og fri for filter. Kontrollér, at hunden ikke har parasitter (lopper, lus eller flåter). Små sår kan også være anledning til starten på hot-spot.

Det kan være svært at forhindre hunden i at bade om sommeren. Tænk på, at en pels som føles tør på overfladen kan være gennemblødt helt inde ved huden.

Specielt for jagthunde er et effektivt vandsugende dækken en god idé, når hunden skal i bilen under frokosten og efter jagten.

I det tidlige stadie af hot-spot kan betændelsen standses og behandles, hvis pelsen barberes og vaskes med et bakteriedræbende middel som klorhexidin.

Hvornår bør dyrlægen kontaktes?

Dyrlægen bør kontaktes hvis infektionen spreder sig, eller hvis hunden har meget ondt på grund af betændelsen.

Behandlingen

Behandlingen består først og fremmest i, at pelsen over hudforandringen barberes væk med flere centimeters margin rundt om såret. Hot-spot kan være ret smertefuldt, hvorfor det nogle gange kan være nødvendigt, at give hunden noget beroligende inden barbering og behandling.

At bade såret med saltvand kan i nogle tilfælde fjerne hot-spot …

Hunden bør endvidere have skærm på, for at forhindre at den kan slikke og klø i såret, og derved forværre tilstanden. Ofte skal hunden tillige have smertestillende medicin.

Hunde med gentagne tilfælde af hot-spot bør udredes for underliggende årsag, for at forhindre tilbagefald.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »