Hot spot er en ekstrem plagsom hudsygdom for både hund og ejer. Og den kan have tendens til at komme igen og igen

 
Af Redaktionen

Hot spot, som også kaldes akut fugtig hudbetændelse, Retriever eksem, sommersår eller fugtig eksem.

Det er en meget plagsom hudlidelse for både hund og ejer. Hot spot opstår, når der går hul på huden, og hudens normale forsvarsbarriere nedbrydes.

Hvis hunden – på grund af en eller anden form for ubehag i huden eller pelsen – begynder at klø, kradse eller bide sig, vil de normale hudbakterier invadere området og skabe en akut, smertefuld og hidsig hudbetændelse, deraf navnet hot spot.

Hot Spot - hudbetændelse hos hunde

Hot spot kan optræde hele året, men ses hyppigst, når det er varmt og fugtigt. Så varme, fugtige forårs- og sommermåneder, er rigtig hot spot tid.

Hvorfor får hunde hot spot?

Årsagen til hot spot skal findes i årsagen til irritationen i huden eller pelsen. Ved hot spot på kinden eller i nakken kan hotspot skyldes problemer i ørerne eller for meget fugt i pelsen efter, at hunden har været i vandet.

Mange hunde, såsom retrievere, har en meget tæt underpels, og her kan fugt have svært ved at undslippe. Saltvand fra havet kan virke udtørrende og lokalirriterende, og den fugt, som salt- eller ferskvand skaber i pelsen, kan i sig selv give kløe hos mange hunde. Dette forværres i de perioder, hvor hunden fælder.

Hot spot på låret kan skyldes problemer med analkirtlerne eller smerter fra ryg, bækken, hale eller bagben. 

Trimning med en klipper, allergi, lopper, ræveskab og andre parasitter kan også forårsage hot spot, og i nogle tilfælde er det helt umuligt at finde årsagen til, at hunden kradser og bider sig.

Hvad er symptomerne på hot spot?

I det tidlige stadie af hot spot ses ofte kun et lille fugtigt område i pelsen, hvor hårene er sammenklistrede og hvor det er ildelugtende.

Selve såret er nu en kilde til smerte og irritation i sig selv, og hunden vil klø, bide og kradse sig endnu mere intenst.

På denne måde kan et lille hot spot område meget hurtigt udvikle sig til et område på 10-15 cm i diameter, det er fugtigt, rødt, hævet, meget smertefuldt og dækket af klistret sekret fra huden.

Jo mere hunden klør og bider sig, jo mere spredes de bakterier, der forårsager hudbetændelsen. Bakterier og bakteriernes toksiner, kommer således ned i hårfolliklerne, talgkirtlerne og i de dybere hudlag.

Når såret begynder at hele, hvilket kan tage tid, kommer der tørre skorper efterfulgt af helt glat hud. Til slut begynder hårene atter at vokse ud.

Hot Spot - hudbetændelse hos hunde

Hot spot kan udvikle sig ekstremt hurtigt, og brede sig over et stort område.

Hvordan kan dyrlægen stille diagnosen?

Dyrlægen stiller diagnosen hot spot ved en klinisk undersøgelse af hunden. Hot spot sårets placering, dets udsendende og dets lugt er meget karakteristiske. Når hårene klippes af, ses det karakteristiske fugtige, røde, hævede og smertefulde område.  

Behandling af hot spot?

Hot spot er meget smertefuldt for hunden, og derfor vælger dyrlægen ofte at berolige eller bedøve hunden, inden behandlingen starter.

Målet med behandlingen er at kunne komme ind til huden for at kunne dræbe de involverede bakterier, sørge for at beskytte såret under helingen samt at fjerne kløe og smerte.

Hot spot behandles ved, at området klippes rent for hår. Derefter renses såret grundigt i kirurgisk sæbe for at dræbe de bakterier, som findes i såret.

Afhængig af sværhedsgraden af hudbetændelsen, kan dyrlægen vælge at behandle med sæbebade, cremer, antibiotika og binyrebark hormon.

Hot spot

En middel, som også kan virke mod hot spot. Smør forsigtigt på området til det skummer, og lad det sidde.

Det er meget vigtigt, at hunden bliver stoppet i at foretage yderligere skade på sig selv. Det er således nødvendigt at beskytte såret, så hunden forsynes med en krave eller sok i en længere periode, idet et hot spot kan tage fra 2-3 dage til 1-2 uger om at hele.

Hvordan kan man forebygge?

  • Sørg for at holde din hund fri for lopper, flåter og andre parasitter
  • Skyl og tør den omhyggeligt, efter den har badet i fersk- eller saltvand. Et dækken han være en rigtig god idé.
  • Sørg for omhyggeligt at rede de døde hår ud, når den er i en fældeperiode
  • Sørg for at søge dyrlæge hurtigst muligt, hvis du ser et lille område med klistrede hår og fæl lugt. På kun 24 timer kan såret blive meget større og tilstanden forværret.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 151)

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »