Jagtrealistisk og individuel undervisning af nye og mere erfarene  jægere er omdrejningspunktet i Hunter Training Academy, som tilbyder kurser til såvel riffeljagt som fuglejagt med hagl

Af Netnatur. Foto: Huntertrainingacademy. Annonce

– Kvalitet og mere for pengene. Det er udgangspunktet og ideen med det vi tilbyder, lyder det fra Ljubisa Belcic, som er stifter og indehaver af Hunter Training Academy – en skydeskole, der udover at undervise kursister, der ønsker at bestå skydeprøven, også tilbyder undervisning til jægere, som ønsker at forbedre deres skydeteknik under jagt med kugle såvel som med hagl. 

Det er efterhånden flere år siden af Ljubisa Belcic fra Hunter Training Academy søsatte sin skydeskole med fokus på jagtprøver og personlig undervisning af jægere, som allerede har jagttegn og har bestået de obligatoriske jagt- og skydeprøver.

Nøgleordet i virksomhedens skyde- og jagtkoncept betegner indehaveren som kvalitet, og i de seneste år har han især været fokuseret på at skabe et stærkt brand.

– Jeg ønsker, det skal stå klart, hvad der er Hunter Training Academy tilbyder og hvilke værdier, vi bygger vores undervisning på.

Det siger Ljubisa Belcic, som har lokaliseret en slags hul i markedet, når det gælder nyuddannede jægere eller mere erfarne jægere, som “blot” ønsker at dygtigere sig med enten hagl eller kugle.

– Jeg har konstateret, at flere mangler en farbar vej, når de har afsluttet deres kursusforløb og står med deres første jagttegn i hånden. Hvad gør man så herfra? Hvordan bliver man f.eks. en bedre skytte med både hagl eller med riffel eller begge dele? Der mangler ligesom et kursusforløb, der kan tage over fra jagttegnsundervisninger og den første tid som jæger, lyder det fra stifter og indehaver af Hunter Training Academy.

Den mere sporadiske undervisning, som velmenende jæger og skytter tilbyder på skydebanerne, mener han ikke altid er tilstrækkelig.

– Først og fremmest har de nye jægere brug for mere kvalificeret indlæring end den de til tider modtager fra fra venner og bekendte eller personer, de møder på skydebanen.

– Det er ikke til skrækkeligt, at vide man skyder over eller bagved. Skytterne må forstå, hvorfor de rammer eller ikke rammer. Derfor skal der med kød på rådgivningen, hvis den skal virke efter hensigten og gøre jægerne bedre og mere stabile med deres skydning under jagt, siger Ljubisa Belcic.

Han har erfaret, at det ofte står uklart for mange, hvor skoen trykker, når det ikke går, som det skal og oplagte chancer alligevel forpasses.

– Er det kursistens våben, der ikke passer og derfor skal tilpasses? Står skytten rigtig med sin benstilling og holder skytten rigtig på sit våben etc.

– For at kunne hjælpe jægerne med overgangen fra øvelse på skydebanen til skydning under jagt, skal man kunne lidt mere end konstatere, at der skydes over eller under. Derfor er jeg stor tilhænger af undervisning på sportingbaner. Her er udfordringen meget jagtrelevant, da duerne sendes fra forskellige retninger via kastemaskiner, som er placeret i terrænet, så de netop giver den bedst mulige sammenligning med skud til de fugle, som man oplever under rigtig jagt.

Ljubisa Belcic har erfaret, at overgangen fra jagttegnskurserne og til et aktivt liv med jagt, er lidt af en manglelvare. Ikke kun nyjægere, men også jægere, der allerede har erfaring med jagt, efterspørger hans undervisning.

På spørgsmålet om hvordan aldersstrukturen er på hans efteruddannelser, lyder svaret:

– Det er på alle måder vidt forskellige personer, som deltager i undervisningen og aldersmæssigt kan jeg ikke se nogen tendens. Det spænder fra helt unge jægere til jægere, der er over 70.

– Jeg har en del jægere, som har prøvet forskellige former for undervisning, men som alligevel føler, at de ikke rigtigt er kommet videre.

– Det kan der være flere grunde til, men i min undervisning finder jeg det vigtigt, at man giver kursisterne den tid, der skal til. Derfor står jeg ikke med et stopur i hånden, når jeg underviser. Skal en kurset bruge en halv time mere end planlagt, for at nå i mål, stopper vi ikke undervejs. Da kører vi videre

Sådan lyder det fra Ljubisa Belcic, som sideløbende med sin jagtskole arbejder med forskellige bi-jobs. Bl.a. er han tilknyttet som underviser på erhvervsskoler i faget markedsføring ligesom han arbejder freelance som tolk i Serbisk, Kroatisk, Makedonsk og Bosninsk.

Skole og bagrund

– Når det gælder haglbøsseskydning, er min baggrund den grundskole og uddannelse, der tilbydes hos Holland og Holland.

Ljubisa Belcic påpeger, at han ikke er den eneste danske instruktør, der tilbyder undervisning efter de britiske principper, Han peger på flere dygtige danske instruktører herunder Rasmus Bjergegaard og Jesper Dahlgreen, som han mener gør det rigtig godt. Ligeledes fremhæver han underviserne på den svenske skydeskole Susegården, hvor man kan få individuel undervisning på det store baneanlæg.

I Danmark bruger Ljubisa Belcic en lang række forskellige skydebaner, som han lejer sig ind på. Når det gælder undervisning i riffeljagt, bruger han dog kun anlægget i Ulfborg. Undervisning indenfor haglbøsseskydning tilbyder han over hele landet. Dog oplever han ind i mellem skydebaner, der ikke tillader, at underviserne medbringer deres egen kursister. Jægerne må kun anvende de undervisere, der er fast knyttet til lerduebanen.

– Jeg finder det naturligvis ærgerligt, at en kommunal ejet skydebane ikke kan anvendes af eksterne undervisere, som ønsker at booke sig ind med en eller flere kursister for en halv eller hel dag.

Dette synspunkt begrunder Ljubisa Belcic med, at man som skydeinstruktør har brug for at bygge videre på den teoretiske undervisning, som kursisten lærer udenfor skydebaner. Desuden underbygger han sit synspunkt med, at der med tiden opstår et fortrolighedsforhold mellem kursist og underviser. Et forhold som kan være afgørende for at kursisten får et godt resultat ud af sit besøg på skydebanen.

– Når det gælder undervisning, rettet mod beståelse af jagtprøven, er det dog en anden situation. Her kan man bruge alle skydeanlæg og jeg så gerne, at denne gestus kunne praktiseres over for kursiter, som allerede har bestået skydeprøven.

Jagtrealistisk skydning 

– Når det gælder undervisning rettet mod jagt, er det vigtigt, at man tilrettelægger undervisning så jagtrealistisk som muligt. Skud til traditionelle højre- og venstreduer er ofte spild af både tid og penge.

Det siger Ljubisa Belcic.

Det samme synspunkt mener han gælder for riffelskydning. Også her skal en skydedag med en mere eller mindre erfaren jæger tilrettelægges så jagtrealistisk som muligt.

– Jeg foretrækker derfor, at skydningen foregår i det fri og at kursisterne befinder sig i situationer, der minder om jagt. Under en drivjagt ved man f.eks. ikke altid, hvor vildtet kommer fra. Der kan i pricippet opstå en skudchance i allerede retninger.

– På Ulfborg er der mulighed for at tilrettelægge undervisningen, så det minder om jagt. Og dette sammenholdt med den gode service, som har kendetegnet skydebanen i alle de år, jeg har anvendt banen, er forklaringen på, at Ulfborg er stedet, som jeg foretrækker, når det drejer sig om dygtiggørelse af riffelskytter.

Kort om Ljubisa Belcic

– Jeg startede med at følge med på jagt, sammen med min far, da jeg var otte, ni år gammel. Det siger Ljubisa Belcic, som er vokset op i Serbien i en familie, hvor jagt spillede en afgørende rolle.

– Man spiste det man skød. Det var derfor man gik på jagt Trofæerne spillede stort set ingen rolle, oplyser Ljubisa Belcic, som er født i 1964. Han begyndte dog først at udøve jagt, da han fik dansk jagttegn. På det tidspunkt var han først i tyverne.

I dag bruger han sin erfaring fra jagt i Danmark og udlandet, når han underviser nye såvel som mere erfarne jægere i skydeskolen Hunter Training Academy

Som en del af sit program arrangerer han også drivjagter på f.eks. vildsvin, hvor de jægere, der har fulgt hans undervisning, kan få glæde af de færdigheder, de har opnået.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »