Hvordan vælger “de dygtige” hundefører ny jagthundehvalp? Lars Malver har rejst spørgsmålet over for en af Danmarks mest succesfulde

Af Lars Malver

“Det er altid inspirerende, at se hvad de dygtige gør. Jesper Kærgaard har i de sidste mange år haft mange gode hunde, og det kunne være interessant at høre, hvordan han finder en ny hvalp.”

 

Hvorfor tyske hunde?

Fordi jeg i de tyske hundes prøveresultater ser:

  • Systematisk vurdering af relevante jagtegenskaber. Især sporarbejdet og vandarbejdet lægger jeg vægt på. Men i øvrigt avles systematisk på alsidighed.
  • Vurdering af alle kuld-søskende er ofte tilgængelig. Viser at gode egenskaber ikke er tilfældige.
  • Tyske avlshunde har alle skarphedsbevis.

Hvordan vælger du opdrætter?

Opdrætteren (og tævehunden) har indflydelse på hvordan hvalpen bliver præget de første 8 uger. Det er også vigtigt, at jeg kender opdrætteren som regulær og realistisk. Køkkenbordsopdræt, kan være meget charmerende, men reelt avles for ofte på hunde, der ikke er gode nok. Det kan ikke kompenseres med nok så meget kærlig opmærksomhed.

Opdrætterens kvalitet viser sig altid i hundens temperament. Der er opdrættere, hvis hundes temperament ikke passer med min indstilling, og nogen som gør.

De store opdrættere i Tyskland har typisk avlet mange kuld. Jeg ser på deres historik, om der er en linje i deres avl.

Det er også vigtigt, at opdrætteren kender mig. En dygtig opdrætter sælger ikke sine bedste hvalpe til en uprøvet hundemand. Dog skal opdrætteren have solgt alle sine hvalpe, og eftersom, det er svært at tage en hvalp ud i et ensartet kuld, kan man godt få en god hvalp, selv om man vælger som en af de sidste.

Hvis hvalpe kuldet er uensartet, er der risiko for at deres efterkommere også bliver det.

Hvordan vurderer du forældrene til hvalpekuldet?

Hvalpen arver sine forfædres egenskaber, de viser sig hos forældrene OG deres søskende. Bedst er ensartede egenskaber, det giver større sikkerhed for, at de nedarves i det kuld jeg ser på. Det er meget vigtigere, at forældredyrene er ud af et kuld, hvor alle hunde har gode egenskaber, end deres isolerede topresultater. ”Stjerne avl” dvs. avl på hunde med topresultater, men med dårlige eller uprøvede søskende, give sjældent gode resultater.

I den tyske Zuchtbuch kan man se resultaterne på VJP og HZP kuldvis. Det er meget værdifuld information.

Ringos mor  Wenke v.d. Dachswiese vandt Hegewald 2016, det må være en stjernehund?

Ja, derfor var det vigtigt for mig, at vide om hendes søskende også havde gode resultater, og at Wenke ikke var en enlig stjerne.

Hvordan udtager du en hvalp af kuldet?

Når jeg vælger en hvalp ud af kuldet, tænker jeg altid på, et råd jeg fik af Anker Jensen. Fejl forsvinder ikke af sig selv, og det en hvalp mangler får den næppe senere.

Man skal være realistisk, når man tager en hvalp ud, og jeg er i øvrigt indstillet på at skille mig af med en hvalp, der ikke udvikler sig som håbet. Livet er for kort til dårlige hunde.

Hvordan anvender du avlsstatistikker?

Den tyske ruhårsklub – Verein Deutch Drathaar – udgiver hvert år en Zuchtbuch, som indeholder alle prøveresultater. Den er ganske kompliceret at orientere sig i, men her kan man følge alle kuld og deres resultater. Det er selvfølgelig interessant at se, hvordan beslægtede hunde, som det kuld jeg overvejer, har klaret sig.

Der findes også hanhundestatistikker, som viser gennemsnitsresultater for hunde efter en bestemt hanhund. Resultaterne påvirkes af måske mange tæver, og er mindre informative.

Hvilken vægt lægger du på hundenes exteriør?

Gudskelov er der så mange gode ruhårs opdrættere, at det er muligt at finde hunde med god bygning og godt hårlag, blandt de hunde som har gode jagtegenskaber og godt temperament.

Avl på hunde som hovedsagelig har deres kvaliteter på exteriørsiden, kan jeg ikke bruge til noget.

Når jeg udtager en hvalp i et kuld, spiller exteriør en stor rolle, forudsat at hvalpens temperament tiltaler mig.

Hvordan udvikler Ringo III v.d. Dachswiese – den nye hval sig ?

Træerne vokser desværre ikke ind i himmelen.

Ringo har et prima temperament, prima hårlag og bygning, men meget tyder på, at han bliver for lille. Det burde jeg måske have været mere opmærksom på. Han er nu 5 måneder gammel.

 

Nedenfor kan du se de informationer Jesper Kærgaard havde, inden han valgte denne hvalp. 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »