Hvad bør man vide før man anskaffer sig natkikkert til regulering af mårhund eller jagt på vildsvin etc.?

Tekst og foto: Korsholm

Selve idéen bag en natkikkert giver sig selv. Det er en kikkert, der kan bruges i mørke.

Der findes forskellige typer natkikkerter. Man kan få nathåndkikkerter, komplette natsigtekikkerter samt clip-on nightvision, der påmonteres din sigtekikkert.

I mørket giver natkikkerter et skarpt billede, men det kan stadig være svært at spotte vildtet. Heldigvis er der flere måder at optimere sin spotting på om natten.

Mange bruger en kombination af optik, for at få det bedste resultat. Man kan bl.a. benytte en termisk spotter og dermed hurtig lokalisere vildtet.

Den termiske spotter lokaliserer objekter, som udgiver varme. Jo varmere objektet er, jo mere lyser det op.

Udover en termisk spotter benytter nogle en IR lygte til at oplyse synsfeltet.

En IR lygte lyser med infrarød. Det infrarøde lys er usynligt for dyrene, men kan tydeligt ses i din natkikkert. IR lygtens infrarøde lys virker fantastisk i kombination med natkikkerter, da lyskeglens styrke forstærkes kraftigt.

Brug af natkikkert i Danmark

I Danmark blev det pr. 18. februar lovligt at benytte natkikkert til regulering af mårhunde og vaskebjørne.

Det har i lang tid været efterspurgt blandt de danske reguleringsjægere, som er meget positive over muligheden for dispensation. Denne dispensation er gældende indtil nye regler ved anvendelse af natsigte træder i kraft. Selvom kampen mod mårhunde har være i gang i mange år, er det svært at holde bestanden nede.

Brugen af night vision vil gøre reguleringen mere effektiv, og forhåbentlig resultere i et fald af bestanden af den invasive art.

Det er lovpligtigt at have tilladelse fra politiet, for at være i besiddelse af en natkikkert.

LÆS OGSÅ: Må natsigte anvendes til videooptagelse om dagen

Dette gælder både for fastmonterede sigtekikkerter samt clip-on natkikkerter. Hvis man vil regulere mårhunde eller vaskebjørne med natkikkert i Danmark, skal man ligeledes søge dispensation.

Hvilken natkikkert skal man vælge?

Når det kommer til at vælge den rigtige natkikkert, kan man hurtig blive i tvivl.

Der findes nemlig en lang række af forskellige natkikkerter til ethvert behov. Prisen varierer alt efter brand, model, kikkerttype og antal features.

I Danmark er Pulsar et af de mest populære night vision brands. De er kendt for at producere kvalitets natkikkerter med lang levetid.

Derudover er der et hav af andre brands, som også leverer kvalitets optik.

Hos Korsholm finder du natkikkerter i alle prisklasser, så der tilbydes noget til enhver smag. Er natkikkerten til regulering i Danmark, bør man være opmærksom på ikke at købe en termisk kikkert, for på nuværende tidspunkt er det kun tilladt at benytte natkikkerter.

 

 

Night vision i udlandet

Regulering med night vision er som sagt helt nyt i Danmark, men er blevet brugt gennem mange år i andre lande.

Vildsvin betragtes flere steder som skadedyr, da de spiser og ødelægger landmændenes afgrøder, og må derfor reguleres om natten med oplysende sigtemidler.

Reguleringen udføres selvfølgelig af mange indbyggere i de pågældende lande, men hvert år rejser flere danske jægere afsted for at hjælpe med reguleringen.

Vildsvin har ikke mange naturlige fjender, så det er vigtigt at regulere for at holde bestanden nede, ligesom det er vigtigt at holde mårhundebestanden nede i Danmark.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »