Strandede hvaler var fyldt med plast og andet affald viser obduktion …

Af Redaktionen

I årets første måneder blev der forskellige steder i Nordsøområdet fundet i alt 29 strandede kaskelothvaler, men først nu er oplysninger om dyrenes obduktion frigivet. Og forskerne blev ifølge anonhq.com dybt chokeret over det de fandt i maverne på de døde hvaler, der var skyllet i land ved den tyske delstat Slesvig-Holstein

Mange af hvalerne havde maverne fyldt med plastisk affald herunder blev et 13-meter langt fiskegarn fundet i en af de undersøgte hvaler.

Hvad der har fået de store havpattedyr til at spise plastik, der i stadig større mængder flyder rundt i verdenshavene, vides ikke.

Nogle peger på, at dyrene troede det var mad såsom blæksprutter, som er kaskelothvalernes vigtigste fødekilde. Måske har hvalerne blot spist plastik for at fylde maverne som resultat af sult.

Forskerne understreger dog, at det ikke kun er store plastikemner, som fiskegarn, bildæk og andre ting, der kan give hvaler og andre større dyr problemer.

Også det plastik som anvendes i fx sko og plastikposer nedbrydes efter en tid i havet af bølger og lys og indgår derefter i fødekæden. Og hvordan det påvirker fødekæden og dermed også hvalerne er endnu ikke tilstrækkelig belyst.

Det er ikke første gang, at en kaskelothval er fundet død med maven fuld af uspiseligt indhold.

I 2011 blev en ung hval fundet flydende ud for den græske ø Mykonos. Dens mave var så udspilet, at biologerne først troede dyret havde slugt en kæmpe blæksprutte. Men da dens maver blev dissekeret, fandt man næsten 100 plastikposer og andet affald, beretter anonhq.com

Det var dog næppe de store mængder plastisk affald, der dræbte de unge kaskelothvaler i Nordsøområdet. De døde alle, da de strandede på lavt vand, hvor de blev mast af deres egen vægt.

Det menes, at omkring 80% af det plastik, der kasseres på land, ender i havene, hvor det nedbrydes og optages i fødekæden herunder naturligvis også i de fisk, som anvendes som konsum.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »