Ikke alt er altid, som det ser ud til, og når du køber ny hund, bør du sikre dig, at din nye hund ikke er et produkt fra en såkaldt hvalpefabrik

AF Redaktionen

Når du skal anskaffe dig en hund, er det nærliggende at søge efter dit nye familiemedlem på nettet. I det fleste tilfælde går det godt og du finder en seriøs opdrætter. 

Men der er også risiko for at havne i kløerne på organiserede hundehandlere, der ulovligt importerer hvalpe fra udlandet og driver såkaldte hvalpefabrikker.

Hvalpene kommer typisk til Danmark i varebiler fra Østeuropa og bagmændene placerer dem rundt omkring hos privatpersoner, som fungerer som mellemmænd.

Hvalpefabrikker anvender private hjem

Ved at bagmændene på den måde bruger private hjem til at sælge hvalpene fra, får køberne et fejlagtigt indtryk af, at hvalpen er vokset op i trygge og sunde rammer.

Det er desværre ikke altid tilfældet. 

Hvalpene er ofte taget fra tæven alt for tidligt og har fået en dårlig start på livet.

De kan have sygdomme, som hunde avlet i Danmark er vaccineret mod. Men ikke mindst kan de have adfærdsproblemer i forhold til andre hunde og mennesker som konsekvens af deres manglende socialisering.

Hund og hvalpefabrik

Godt begyndt er halv fuldendt, og derfor er det vigtigt, at din næste hund – mens den var hos opdrætteren – blev præget på både mennesker og andre dyr. Hvalpens trygge, tillidsfulde begyndelse er fundamentet for fremtidens træning.  

Gode råd, når du køber hund:

🐶 Se alle hvalpene i kuldet og deres hundemor sammen. Læg mærke til, hvordan de agerer sammen, og om hvalpene virker trygge, tillidsfulde og legesyge. Hvalpefabrikker har ofte ikke hundemoren, eller de har en anden tæve, som de udgiver for at være hvalpenes mor, eller de vil kun lade dig se hvalpen alene. Vær skeptisk over for historier om, hvorfor hvalpens mor ikke er der, fx at hvalpen var et fejlkøb, og at den skal videresælges, eller at moren er ude at gå tur, til dyrlæge e.l.

Se alle hvalpene i kuldet og deres hundemor sammen.

🐶 Se hvalpene og hundemor dér, hvor de er vokset op. Ofte vil hvalpefabrikker ikke lade dig se, hvor hvalpen sover og spiser, men viser den frem fx i køkkenet eller haven. Hvis forholdene er fine, er det ofte en god indikation på, at hvalpene også er fine.

🐶 Mød aldrig sælger på en rasteplads eller andre steder uden for hjemmet. Hvalpefabrikker har ofte en undskyldning for, hvorfor de ikke kan mødes i sælgers hus.

🐶 Lyt til din mavefornemmelse. Hvis noget ikke virker rigtigt, eller du er i tvivl, så gå derfra. Lad dig ikke presse af sælger.

🐶 Køb aldrig en hund af medlidenhed. Du redder måske én hund, men med dit køb støtter du hvalpefabrikkerne og er måske medvirkende til, at flere hvalpe bliver ofre for ulovlig handel.

🐶 Ring til politiet på 114 eller Dyrenes Vagtcentral på 1812, hvis du har mistanke om vanrøgt eller ulovlig handel med dyr.

Det siger loven:

👨‍⚖️ En hvalp skal være mindst otte uger, før den må tages fra dens hundemor.

👨‍⚖️ Hunden skal være id-mærket med en mikrochip. Dette kan en dyrlæge tjekke.

👨‍⚖️ Hunden skal være registreret i Dansk Hunderegister.

👨‍⚖️ Hvis hunden er lovligt importeret, skal den have et EU-pas fra det land, den kommer fra, og id-nummeret i passet, skal passe med id-nummeret i hundens chip. Dette kan en dyrlæge tjekke.

Læs mere om reglerne for indførsel af dyr på www.foedevarestyrelsen.dk

I 2019 fik politiet tre nye specialiserede dyreværnsenheder. De er placeret i Midt- og Vestsjællands Politi, Sydøstjyllands Politi og Nordjyllands Politi.

Enhederne arbejder på tværs af landet med alt fra efterforskning af hvalpefabrikker, dyretransporter og handel med truede dyr til forebyggelse af sager om mishandling, vanrøgt og anden uforsvarlig behandling af dyr.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »