Hvorfor er den efterhånden verdensberømte elg i det vestlige Värmland hvid istedet for normalfarvet? Ny teknologi giver svaret

Teknologiske fremskridt indenfor den molekylære genetik har været revolutionerende i de seneste år, og det er i følge Jagt og Jägere årsagen til, at et hold forskere fra det svenske Landbrugsuniversitet har sat sig for at undersøge, hvorfor nogle elge i Värmland er hvide i stedet for brune, som er normalfarven for elge.

Det er næppe tvivl om, at motivationen for den nye undersøgelse er billederne af den svømmene elgtyr, som gik verden rundt i sommeren 2017.

Læs og se video: Hvid elg hitter

Ikke albinoer

Mange har undret sig over, hvorfor elg-tyren i lighed med få andre dyr i området, er hvide.

Dyrene er dog ikke albinoer, som bl.a. kendetegnes ved mangel på pigment i øjne og klove, hvorfor de optræder med de karakteristiske røde øjne. De hvide elge er bare hvide med mørke øjne og snudepartier og med normalfarvede klove.

Læs også: Den hvide svenske elg ikke nogen nyhed

Forskerne fra det svenske Landbrugsuniversitet er overbevist om at de ved hjælp af de teknologiske fremskridt vil være i stand til at løse gåden og identificere det gen, som har medført den unikke mutation.

Læs også: Hvid spøgelseshjort krydser hegnet motorvej

Også inden for andre hjortevildtarter optræder der hvide dyr, ligesom der også i nordamerikanske elg-bestande optræder enkelte hvide dyr fra tid til anden.

De hvide individer er ofte forbundet med overtro og bliver tit frivilligt fredet af lokale jægere.

Læs også: Norges kæledække nedlagt af dansk jæger

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »