Netop på dette tidspunkt har landets musvåger unger i reden. Det kan betyde, at de føler sig truet af løbere og andre i skovene. Her er nogle gode råd til, hvordan man kan undgå de store fugleklør

Af Miljøstyrelsen

De grønne bøgeblade præger i øjeblikket skovene og inviterer til motion i det fri. Derfor finder mange cyklen frem eller spænder løbeskoene. En af dem er Lisbeth Preil fra Smørum.

Hun har de seneste ti år løbet sig en tur to gange om ugen i Vestskoven ved Albertslund, forbi Lindegården og de skotske højlandskvæg. Men i sidste uge blev hun angrebet af en musvåge.

– Det er et fænomen, vi hører om hvert år. Forældre vil til hver en tid beskytte deres børn med næb og klør. Det gælder også for musvåger, der på denne tid af året har unger i reden eller er i færd med at træne ungerne i at angribe et bytte,

siger naturvejleder Stephan Springborg ved Naturstyrelsen Hovedstaden.

Lisbeth Preil fra Smørum løber nu med sin hjemmelavede kasket for at undgå musvågeangreb.

Det er ofte løbere eller cyklister, som musvågen oplever som en trussel, fordi de kommer igennem naturen med en vis fart. I Lisbeth Preils tilfælde skete angrebet på løbeturen, da hun var nået til et åbent græsareal. Den kom helt uventet flyvende bagfra og slog klør og næb mod hendes hoved. Hun begyndte straks at råbe op og vifte med armene. Det lykkedes hende at skræmme musvågen fra sig. Oplevelsen med den vrede fugl holder dog ikke Lisbeth Preil fra hendes vante løbeture, men nu tager hun sine forholdsregler.

Jeg har lavet en kasket med øjne, som jeg sætter omvendt på hovedet, så jeg løber med øjne i nakken. Jeg har sat fjer i, så jeg bliver større. Folk tror, jeg skal til karneval i skoven, men jeg håber, det kan skræmme musvågen væk, så jeg kan fortsætte mine løbeture i skoven. Dem vil jeg aldrig undvære, siger Lisbeth Preil.

Musvågerne har unger i reden indtil begyndelsen af juli, hvor de flyver fra reden. Derfor er det som regel kun i maj og juni, at man kan opleve musvågen angribe mennesker. Musvågen er en fredet rovfugl. 

Sådan undgår du angreb fra musvåger: 

  1. Sænk farten. Brems din cykel eller begynd at gå. Det er din høje fart, musvågen først og fremmest ser som en trussel eller som en opfordring til at jage.
  2. Råb op – hvis du bliver angrebet – det kan skræmme musvågen væk.
  3. Gør dig stor ved at vifte med armene.
  4. Hvis det er muligt, er det en god ide at løbe sammen med andre. Musvåger angriber ikke, når der er flere samlet.
  5. Vift med en stor gren omkring hovedet, mens du løber.
  6. Musvåger angriber kun bagfra, så byttet ikke ser dem. Derfor kan du prøve at lave en hat med øjne, så du får ”øjne i nakken”.

Annonce: 

77 tips til dig, som vil have mest muligt ud af pensionstilværelsen!

Når man har spørgsmål til sin pensionstilværelse, hvem ville så være bedre at gå til, end pensionisterne selv. Denne guide giver dig skarpe pensionstips, der kommer fra allerede nuværende succesfulde pensionister. Guiden deler 77 pensionstips, som kan hjælpe dig på vej mod en vellykket pensionstilværelse.

Fordele ved at læse guiden:

Lær fra dem, der har succes med pensionstilværelsen
Få indblik i, hvad du skal overveje i forbindelse med din pension
Bliv bedre forberedt til den dag, hvor din pension starter
Få mest muligt ud af din pensionsopsparing!

Download guiden her og få løbende indsigter!

Investering i de finansielle markeder indebærer risiko for tab, og der er ingen garanti for, at man får den investerede kapital tilbage.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...