For første gang i nyere tid, åbner USA nu for offentlig jagt på ulv ved udstedelse af en kvote på 220 ulve i Idaho.

I Alaska har det dog altid været tilladt at jage ulv for licenser til 50 dollar, men aldrig tidligere har der været kontrolleret jagt i resten af USA, populært kaldet ”the lower 48”. Efter at ulvene var næsten udryddede i ”the lower 48”, blev arten indført på listen over truede dyrearter i 1974. I 1995 og 1996 blev der udsat 36 ulve i Idaho i nærheden af nationalparken i Yellowstone.

Ulvene kom godt fra start og det skønnes nu at der er mellem 1.000 og 1.500 ulve i området. Alene i Idaho var der ved udgangen af 2008 mindst 846 ulve, fordelt på 88 kobler. I foråret 2009 er det dokumenteret at 52 af disse kobler har født 162 hvalpe. Tallet er sandsynligvis væsentligt større, idet man ikke har fuldt styr på alle flokkene, selv om 120 ulve fra næsten 60 kobler er forsynet med elektronisk sporingsudstyr.

Generelt regner man med at bestanden vokser med 20 % om året og nu har spredt sig langt ind i de omliggende stater Medarbejdere fra Idaho Wildlife har dræbt 25 ulve i år som et modsvar på de omfattende skader de mange ulve har forårsaget. Således er der 58 dokumenterede drab på hunde inden for de sidste år og det antages at der er gået i hundredvis af stykker kvæg og får tabt ved ulvenes angreb.

Det er nu også tydeligt at det har gjort stort indhug i bestandene af elk, whitetail og muledeer i Idaho samt de omkringliggende stater, Montana, Washington, Wyoming og Utah. Ulvene i Idaho blev fjernet fra listen over truede dyrearter den 4. maj 2009. Ikke uden sværdslag med grønne organisationer, der til stadighed forsøger at få beslutningen omstødt. Det seneste krav om at ophæve fjernelsen af ulve fra listen over truede dyrearter blev afvist i retten i I Missoula den 8. september, og jagten kan således fortsætte indtil de 220 ulve er skudt. Jagten åbnede i Lolo og Sawtooth-områderne den 1. september og senere åbner jagten i 10 andre områder og jagten fortsætter indtil marts eller indtil afskydningstallet i de enkelte områder er nået. De to første ulve blev skudt på åbningsdagen i Lolo, ligesom der faldt en enkelt i Sawtooth.

En fjerde ulv blev skudt lige udenfor det lovlige område i Sawtooth, er således ulovlig skudt og er konfiskeret og fratrukket kvoten i det pågældende område, hvor jagten først starter 1. oktober. Alle jægere i Idaho kan købe et ubegrænset antal licenser til ulv for 11,50 dollars stykket, men besøgende med bopæl udenfor Idaho må op med 186 dollars pr. licens. Nogle få outfittere i Idaho tilbyder i øjeblikket 7 dages ulvejagt, med det hele, for omkring 3-4.000 dollars med ubegrænset jagt på ulv og uden trofæafgifter. Denne jagt foregår indtil kvoten er fyldt. Da jagten er på kvote, betyder det at alle med en licens skal holde sig informeret om områdets status og at jagten slutter præcis den dag hvor det tilladte antal ulve er skudt, uanset hvor mange licenser man sidder tilbage med. Derfor skal også heldige ulvejægere give besked til Idaho Wildlife senest 24 timer efter drabet og præsentere både skind og kranie til undersøgelse indenfor 5 dage. Der er store restriktioner på jagten her i begyndelsen.

Således må ulvene ikke fanges i fælder eller snarer, der må ikke bruges elektroniske kald, bait eller hunde. Idaho Wildlife overvejer dog at tillade fældefangst fra næste år. Andre stater i det nordlige USA, herunder Minnesota, Montana, Washington, Wyoming og Utah overvejer at indføre jagt på ulv i de kommende år.
Se evt. video http://fishandgame.idaho.gov/cms/wildlife/wolves/

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »