Et ældgammelt kæbeben får forskere til at antage, at isbjørnene har levet i et meget varmere klima end i dag

Af Redaktionen

Fjorten forskere har offentliggjort en undersøgelse baseret på et forstenet kæbeben fra en isbjørn fundet i skærgården på øen Svalbard.

Kæbebenet stammer fra en hanbjørn, der levede og døde et sted mellem 130.000 og 110.000 år siden og var identisk med de isbjørne, vi kender i dag.

Det var en forsker fra Island, der fandt kæbebenet i 2004 og det var i fin stand med en intakt hjørnetand.

Fundet er så meget mere udsædvanligt, idet der ikke ofte findes rester efter døde isbjørne, da de oftest dør på isen eller i vandet og derved forsvinder.

Overraskende resultat

Men kæbebenet og hjørnetanden har nu været undersøgt med nutidens teknologi, og det viser overraskende, at DNA fra de brune bjørne på Admiralty, Baranof og Chichagof øerne er tættere beslægtede med isbjørnen end med andre brune bjørne.

Der foreligger også indikationer på, at den pågældende isbjørn har levet i et klima, der er langt varmere end i dag. Omkring det tidspunkt var det så varmt på kloden, at flodheste kunne trives, hvor London er placeret.

Det er derfor sandsynligt, at isbjørnene levede nogle få tusind år på et tidspunkt, hvor der ikke har været meget is nogen steder.

Og det giver naturligvis et håb om, at isbjørnen kan leve på land, hvis de ikke udkonkurreres af de øvrige landbjørne såsom grizzlybjørne eller skydes af menneskene.

Forskerne ved dog ikke, om isbjørnene nu om dage er blevet for specialiserede, til at kunne overleve uden is.

Kilde: Ned Rozell, Alaska Science

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »