Craig Boddington, amerikansk storvildtsjæger og jagtforfatter, ønsker ikke et stop for avlen af løver i fangenskab i Sydafrika til jagt, men at jagtoperatører og jægere stopper hykleriet og kalder en spade for en spade

Af Henning Kørvel, Den 7. februar 2011

På jagtmesser bliver han igen og igen præsenteret for fotos af en stolt jæger med en nedlagt løve. Men fordi den med stor sandsynlighed er sydafrikansk, så er Craig Boddington, amerikansk storvildtjæger og jagtforfatter, mildt sagt irriteret over, at jægere og jagtoperatører forsøger at tilsløre de faktiske omstændigheder bag jagten.

”Jeg bliver enten fortalt en lang historie om, at løven kom fra Botswana, eller jægeren undskylder, at jagten ikke var helt uangribelig, men at det er en smuk løve. Og indrømmet: Det er en løve altid, og den er sandsynligvis skudt helt lovligt. Så hvorfor føler nogle jægere og jagtoperatører det nødvendigt at lyve om det”, lyder spørgsmålet fra Craig Boddington på sportsafield.com ud fra sin viden, at løven var avlet i fangenskab.

I navnlig Sydafrika avles løver i stor stil til jagt. ”Jeg har ikke jaget løve, avlet i fangenskab og nærer heller ikke noget ønske om det. Jeg vil heller ikke kaste sten efter de, der gør det. Jeg begyndte at jage i Afrika i en anden tid, da løvejagt var mulig på de fleste safarier. Der var ingen garanti for succes, og det tog mig adskillige gange, før jeg skød min første løve, priserne steg til skyerne, og løvejagt udviklede sig til en specialiseret safari.

” Vilkårene for nutidens Afrikajægere er anderledes. Der findes stadig relativt gode løveområder i Afrika, men priserne for rigtig løvejagt er skræmmende”,

mener Craig Boddington og noterer samtidig, at sydafrikanske løver fås noget billigere end den billigste jagt på vilde løver, som formentlig findes i Zimbabwe til en tredjedel af prisen i Tanzania og Zambia. Han fastslår samtidig, at Namibia producerer nogle af de bedste mankeløver i Afrika, men kvoten er til gengæld lille.

På den baggrund mener han, det er forståeligt, at jægere tiltrækkes af jagt på løver, avlet i fangenskab i Sydafrika. Selv om prisen ikke er lav, så er den alligevel lavere end for jagt på vilde løver. Han mener, at de der tiltrækkes, enten er jægere, som desperat ønsker at skyde løve, men ikke har råd til løvejagt i et andet afrikansk land, eller jægere der har været på flere safarier uden held til at skyde mankeløve.

”Selv om jeg ikke selv ønsker at jage løve, avlet i fangenskab, så ønsker jeg heller ikke et stop for det af bl.a. den årsag, at man med disse løver tilbyder en jagtmulighed i Afrika, som er ved at løbe tør for vilde løver. Takket være en indsats i sidste øjeblik fra bl.a. Safari Club International – SCI – så lykkedes det at afværge, at løve blev overført til CITES Appendix I, der ville have gjort import af løvetrofæer uhyre vanskelig.”

” Flere afrikanske lande og jagtoperatører har nu sidste chance for at samle kræfterne om et forvaltningsprogram for løver. Jeg håber, at det vil lykkes, for uden løver på listen over jagtbare arter vil Afrika blive fattigere. I mellemtiden reducerer Sydafrika med løver, avlet i fangenskab, presset på vilde løver.”

” Tanzania har indført en regel om, at en løve skal være fem år, før den er jagtbar, hvilket vil betyde, at løvejagten der vil blive mindre succesrig, men desværre tror jeg ikke på, at priserne vil gå ned”, beklager Boddington, som heller ikke hilser et forbud mod ”dåse-løvejagt” velkomment af hensyn til ”de tusinder” af løver i Sydafrika i denne industri, for de vil ikke kunne klare sig i naturen, hvis de slippes fri. De har nemlig ikke lært at dræbe et byttedyr. De frygter heller ikke mennesker, hvilket gør jagt til fods på disse løver farlig.

”Jeg har besøgt farme, der opdrætter løver, og de havde ingen frygt over for mennesker, men var meget aggressive, og jeg mener derfor, at muligheden for at blive angrebet under jagt er stor, hvis første skud ikke er vellykket”.

Udover irritation over, at jægere og jagtoperatører lyver om ”dåse-løvejagten” i Sydafrika, er Craig Boddington irriteret over, at vilde løver skal konkurrere med de fangenskabsavlede løver i trofærekordbøgerne.

Heldigvis er der taget hånd om dette, og SCI henfører nu løver, nedlagt i Sydafrika, under kategorien ”estate”, som er en omskrivning af ”i vildthegn”.

”Der findes en masse god estate hunting på hvert eneste kontinent. Jeg bryder mig dog ikke meget om hegninger, men man kan ikke stille uret tilbage, og hvad er den etiske forskel på at jage løve, kudu, kronhjort eller muflon under hegn?

De af os, der ikke ønsker at deltage, kan blive fri. Men til gengæld bør de, der vælger det af forskellige grunde, ikke komme med undskyldninger, ligesom jægere og jagtoperatører ikke behøver at finde på historier. Det er, hvad det er. Vi kan lide det eller ej, men det er en del af jagtmønstret i Afrika i dag, fastslår Craig Boddington.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 127)

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »