Frustration over langsommelig indsats over for mårhunden får vestjyske jægere til at tage sagen i egen hånd ved at indføre en dusør. Samtidig beder Miljøminister Karin Ellemann Naturstyrelsen om at sætte turbo på mårhunde-projektet

Af Redaktionen

En gruppe jægere og erhvervsfolk i Vestjylland er så frustrerede over indsatsen mod mårhunden i den danske natur, at de nu har taget sagen egen hånd.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har de udlovet 1.000 kroner pr. mårhund, der bliver skudt eller taget til fange.

”Der mangler et incitament for jægerne til at gå på jagt efter mårhundene, og det vil vi gerne give”, siger Jørgen Axelsen, jæger og indehaver af vindafkast.dk, der udbetaler dusøren.

Indtil videre har Jørgen Axelsen udbetalt 6.000 kroner for fire døde og to tilfangetagne mårhunde.

”Vi har et stort problem med mårhunde i Danmark, og Naturstyrelsen gør slet ikke nok. De laver skriverier og holder møder, men de er ikke praktikere. Så vi må gøre noget selv”, siger Jørgen Axelsen.

Han mener, staten i lighed med Norge bør give en skydepræmie på 5.000 kroner pr. mårhund og samtidig etablere kunstige rævegrave, hvor man kan lokke mårhunden til. Indtil videre indgår det dog ikke i Naturstyrelsens plan.

Naturstyrelsen har indtil videre sørget for, at en tilfangetaget mårhund er blevet steriliseret og genudsat i naturen med et gps-halsbånd, der kan lede styrelsens folk på sporet af dens artsfæller.

I alt skal det ske med cirka 30 mårhunde.

Både Danmarks Jægerforbund og Dansk Ornitologisk Forening er ligesom de vestjyske jægere stærkt kritiske over for Naturstyrelsens plan og arbejde med at udrydde mårhunden i Danmark.

”Planen er nok vedtaget på papiret, men den er aldrig rigtig kommet i gang. Intet er sket. Det er varm luft”, siger Christian Hjorth, formand for Dansk Ornitologisk Forening, der kalder mårhunden den største trussel i mange år mod den danske fauna. Også Jægerforbundet synger med i koret af kritikere.

Formanden for Dansk Jægerforbund, Ole Roed Jakobsen, siger:

”Allerede for flere år siden påpegede vi problemet med mårhunden, og jægerne kan ikke forstå, at indsatsen går så langsomt. Hvis vi ikke får gjort noget ved indsatsen nu, så løber det fra os”

Den hårde kritik mod Naturstyrelsens langsommelighed i forhold til mårhunden, får nu Miljøminister Karen Ellemann til at sætte turbo på projektet.

Før årsskiftet fremlagde ministeren en indsatsplan mod mårhunden, men mange mener, at arbejdet med at udrydde det upopulære dyr siden da stort set er gået i stå.

”Ministeren har taget æren og roserne for noget, der stort set ikke er blevet til noget. Det er næsten lige som historien om manden, der blev spurgt om, hvor mange mus han havde fanget og svarede: Jeg har fanget to, når jeg fanget en mere foruden den, jeg lurer på”, siger Christian Hjorth, formand for Dansk Ornitologisk Forening.

Karen Ellemann deler naturfolkenes bekymring for mårhunden.

”Jeg er fuldstændig enig i, at det her kan kun gå for langsomt. Vi har en klar målsætning om, at Danmark skal være fri for ynglende bestand af mårhund i 2015. Det er snart, så når jeg hører disse meldinger fra jægerne og ornitologerne, så får det mig til at reagere prompte”, siger Karen Ellemann og fortsætter: ”Jeg har taget fat i Naturstyrelsen i dag og bedt om, at denne proces bliver speedet op”.

Kilde: /ritzau/

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »