Jægere er med til at gøre dagaktive dyr til nataktive og konsekvenserne kan i følge internationalt studie blive ganske alvorlige

Af Redaktionen 20. juni 2018

”Menneskelig tilstedeværelse i naturen tvinger vilde dyr over hele kloden, der normalt lever om dagen, til at ændre vaner og blive natdyr.”

Det skiver JP.dk, der referer til en rapport fra Berkeley Universitet i Californien udgivet af Science.

Forskerne er kommet frem til, at en lang række dyr over tid er blevet nataktive selv om de egentlig er at betragte som dagaktive.

Årsagen er at mange dyr har svært ved at finde fristeder til at søge føde og formere sig, når jordens landarealer i stigende grad befolkes af mennesker.

For mange jægere og andre brugere af naturen kommer det måske ikke som en overraskelse.

https://www.facebook.com/netnatur/posts/1859560130761159

Måske er det mere overraskende, at jagt betragtes som den største forklaring på, at vilde dyr tvinges til at søge føde i nattetimerne, selv om deres natur er at anvende døgnets lyse timer.

Dagaktivitet kan være vigtig

Når dagaktive dyr tvinges til at være dagaktive, sker det ikke uden omkostninger, konkluderer rapporten.

” Dyr, der normalt er dagsaktive, får et forringet helbred og har svært ved at formere sig, hvis de begynder at bruge deres vågne tid i ly af nattens mørke” konkluderes det.

På sigt kan dette skubbe til balancen i naturen. De dyr, der klarer sig godt om natten, vil få et forspring i forhold til de dyr, der har de største udfordringer med at leve i mørke.

Det kan føre til tab af biodiversitet. Men det er kun en af konsekvenserne. Dynamikken i verdens dyrepopulationer kan også blive påvirket. Det understreger professor og miljøforsker Ana Benitez-Lopez fra Radboud Universtet i Holland overfor The Independent

Ubalance i økosystemer, hvor nogle dyrearter vil uddø, mens andre vil formere sig massivt, kan blive prisen, der må betales, når dagaktive dyr i stigende grad tvinges til at være nataktive hævder forskerne bag studiet.

FØLG NETNATUR.DK PÅ FACEBOOK

Gå ind på Netnatur’s facebook side, tryk på knappen “Følger” og marker punktet “Se først”.
Så sikrer du dig, at du får alle nyheder.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »