Den er hurtig, og langt mere aggressiv end dem vi kender. Jagtflåt kan smitte mennesker og heste med farlige sygdomme og den ny kæmpeflåt er allerede konstateret i vores nabolande

Af Redaktionen 

Jagtflåt er en hurtig og meget mere aggressiv flåt end dem vi kender på vores breddegrader og arten, der bliver cirka dobbelt så stor som almindelig skovflåt, er konstateret i flere lande omkring os. 

Flåtten kan være bærer af frygtede sygdomme og den nye flåt er allerede konstateret i Tyskland, Holland, Sverige og Norge.

Den på vores breddegrader endu nye flåt bærer det latinske navn Hyalomma marginatu, men kaldes også kæmpeflåt og jagtflåt. 

Jagtflåten er langt mere opsøgende i jagten på et værtsdyr end f.eks. skovflåten. 

Det oplyser Snorre Stuen, professor ved veterinærhøjskolen i Sandnes i Norge.

Han udtaler til NRK at jagtflåt ligefrem forfølger mennesker.

Den norske professor nævner et tilfælde, hvor en mand blev forfulgt over en distance på over 500 meter. En afstand som flåten kunne tilbagelægge på relativ kort tid. 

– Den er mere aggressiv og hele tiden på jagt efter blod, oplyser han.

Læs også: HVILKET MIDDEL KAN MAN ANVENDE MOD FLÅTER?

Jagtflåt kan være bære af Crimean Congo virus, som viser sig ved feber, diarré og blødninger i huden.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Jagtflåt-1024x576.jpg

Kæmpeflåt eller jagtflåt er større end skovflåt, som vi kender og som her ses i pelsen på en råbuk. Jagtflåt er den eneste flåttype, der er bærer af Congo Haemorrhagic Fever. En alvorlig sygdom, med høj dødelighed.

 

Sygdomme kan være dødelig, men de jagtflåt eller kæmpeflåt, man har fundet i det nordlige Europa, har tilsyneladende ikke været bærer af den frygtede smitte, der kan have en meget høj dødelighed.

– Vi ved, at Grækenland og Spanien har haft tilfælde af sygdommen, siger Yvonne Kerlefsen, biolog og konsulent ved Norges nationale kompetencecenter for flåt-bårne sygdomme, der påpeger, at der ikke er nogen vaccine mod sygdommen.

Smitten skulle dog være nem at diagnosticere og tilsvarende nem af behandle med antibiotika. Det oplyser Outbreak News, som påpeger, at hesteejere skal være opmærksomme på den nye flåtart, da den kan overføre piroplasmosis

Hvorvidt de flåter, der er konstateret i Nordeuropa, udgør en trussel for heste, er dog usikkert. Undersøgte kæmpeflåt i Holland har i følge nævnte medie været smittefri. 

Den nye flåt menes at være en konsekvens af mildere klima, der medfører at fuglearter – der lever i jagtflåtens leveområde – udvider deres leveområde mod nord.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »