Hunde bliver gode til det, de anvendes til, men måske er der enkelte racer, som er særlig egnet til jagt på snepper

Af Redaktionen 

Jagt på skovsnepper er en af de mest hæderkronede jagtformer, vi har. Jagten drives med stående eller stødende hund. Da skovsnepper primært holder til i skov- og moseområder, er der ofte tale om vanskelige skud mellem stammer og grene.

Jagten på snepper er meget afhængig af vind og vejr og årstid.

Normalt ankommer snepperne til Danmark i begyndelsen af november, selv om det sydgående træk kan begynde noget tidligere.

Vindstille og klare dage er typisk afgangsvejr for skovsneppen, og når dén vejrtype indfinder sig i den centrale del af Sverige eller i Letland for eksempel, kan vi være næsten sikre på at have skovsnepper i terrænet dagen efter.

En skovsneppe som bryder op i skumringstimen, vil næste daggry kunne have tilbagelagt 600-800 kilometer.

Tåge, regnbyger og hårdt vejr kan bremse sneppernes sydgående træk.

Efter sådanne vejrforhold kan man opleve sneppefald, og har man mulighed for det, bør man tage i skoven med sin hund. Ofte bliver vadefuglene her kun få dage, og en nat med høj himmel kan atter sætte rejselyst i fuglene. Dog vil der altid blive fugle tilbage, men de store dage skal oftest opleves umiddelbart efter en dag med pludselig opstået dårlig sigtbarhed.

Snepperne foretrækker områder med blød bund. De lever primært af regnorme og vil helst fouragere på en skovbund med mange orme. Fuglene er dog nataktive, og dagene bruges først og fremmest til at raste.

Det er først, når det begynder at blive mørkt, fuglene forlader deres skjul og søger føde på enge og afgræssede marker. I dagtimerne er det de bevoksede områder, man skal koncentrere sig om, når man med hund opsøger snepperne.

 

 

En gammel regel siger, at en stående hund skal startes meget tidligt på snepper, såfremt den skal blive rigtig god. Meget tyder på, at denne påstand holder vand, selv om evnen til at finde snepper også kan opelskes hos den hund, som ikke er vokset op med søg efter skovens mystiske vadefugl.

Den jæger, som har terræn og mulighed for at drive jagt på snepper, kan vælge mellem de fleste stående hunderacer. Dog har bretons ry for at være særlig gode til snepper.

Racens hjemstavn Bretagne i Frankrig hjemsøges hvert år af snepper i stort tal, og bretons er først og fremmest udviklet til jagt i dette område. Men også settere og kontinentale racer har stor udbredelse blandt landets lille skare af hårdkogte sneppejægere. Og når det gælder evnen til at jage snepper, er der en klar tendens til, at hundene bliver gode til det, de anvendes til.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »