Spørge-undersøgelse gennemført blandt brugerne af Netnatur.dk viser, at retrievere og stående jagthunderacer står øverst på ønskelisten, næste gang der skal vælges hund

Af Redaktionen

Hvilken hundetype skal din næste hund være?

Det spurgte vi Netnatur.dk-brugerne om og bad sætte deres kryds hos den type (se racer fordelt på typer nederst i denne artikel), som de ønskede næste gang hundeanskaffelse blev aktuel. Ikke overraskende viste der sig at være ret tæt løb blandt de mest populære hundetyper; retrievere, stående hunde og spaniels.

28,4% vælger ifølge undersøgelsen en af de mange retrieverracer, næste gang der skal vælges hund.

Men de stående jagthunderacer er, set som type, faktisk lige så populær. Til trods for de dystre fremtids-perspektiver, der af og til fremføres, er typen stadig en af de mest populære blandt danske jægere.

Hele 27,4% oplyste, at de vælger en stående hund, næste gang.

Dermed er der i princippet dødt løb mellem retrievere og stående hunde, når det gælder titlen som fremtidens mest populære jagthundetype. Men også den for få år siden meget anonyme gruppe af forskellige racer af spanielsr, placerer sig højt på listen.

Næsten en ud af fem (19,4%) svarer, at deres næste hund skal være en spaniel.

Men også gravsøgende hunde og hunde som kan anvendes til drivjagt på f.eks. råvildt er som type populære blandt brugerne af Netnatur.dk

15,4% vælger en gravhund, som den næste hund, mens kun 4,3% har oplyst, at de næste gang ønsker sig en terrier.

Undersøgelsen er naturligvis ikke repræsentativ, da den udelukkende er gennemført blandt Netnatur.dk brugerne.

Dermed kan der være en overrepræsentation af særlig aktive jægere i undersøgelsen, da det formodes, at man skal være meget interesseret i jagt for at besøge et jagtsite på internettet.

En undersøgelse gennemført blandt alle danske jægere – fra de super-engagerede til de mindre engagerede-, havde måske vist en anden fordeling.

Alligevel er undersøgelsen interessant, da den viser fordelingen mellem de forskellige hunde-typer, som jægerne ønsker sig næste gang, de anskaffer sig hund.

Undersøgelsen er således et alternativ til de nuværende hvalperegistreringer, da undersøgelsen viser fremtidens racemæssige fordeling af landets firbenede jægerstand.

Afslutningsvis bør det nævnes, at undersøgelsen naturligvis indeholder risiko for fejlfortolkning. Blandt andet kan resultatet i en eller anden grad være påvirket af det faktum, at flere af de deltagende allerede har en hund.

Den næste hund, som de ønsker sig, er måske ikke den foretrukne type. Men blot en supplerende race til den, som de allerede har.  Typer fordelt på racer:

Retrievere – mest almindelige racer i Danmark:
Labrador retriever, Golden retriever, Flatcoated retriever, Chesapeake bay retriever, Curly coated retriever og Nova Scotia Duck Tolling Retriever.
Stående jagthunderacer – mest almindelige racer i Danmark:
Engelsk setter, Irsk setter, Gordon setter, Pointer, Breton, Ruhåret hønsehund, Korthåret hønsehund, Langhåret hønsehund, Kleiner münsterländer, Grosser münsterländer, Vizsla, Weimaraner og Gammel dansk hønsehund.
Spaniels – mest almindelige racer i Danmark:
Engelsk springer spaniel og Cocker spaniel. Den populære tyske wachtelhund regnes også af mange som en spaniel.
Gravhunde – Regnes som én race, men der findes korthårende, ruhårede og langhårende varianter i forskellige størrelser. (standard, dværg og miniature)
Terrier – Mest almindelige racer i Danmark:
Tysk jagtterrier, Border terrier, Foxterrier og Jack russel terrier

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »