At arbejde med jagthunde er i reglen en taknemmelig opgave, hvor lykken i sidste ende står den kække bi – især hvis husker på at være selvkritisk

Af Michael Sand 

Det er nødvendigt, at man gør sig tanker om, hvad der forlanges af en dygtig hundetræner. Også selv om det, når alt kommer til alt, vel kun er hunden, som kan definere kvaliteterne hos en god træner og leder.

Men at hunden anser træneren som en naturlig flokfører spiller en central rolle for succesen.

Det hævdes ofte, at nogle er mere eller mindre født med denne naturlige eller måske snarere overnaturlige evne til at få det bedste ud hunden. Det er dog min erfaring, at langt de fleste får præcis den hund, som de fortjener.

Enkelte kan dog være heldige at opnå en superhund, selv om det er ganske ufortjent, men det er en anden diskussion. At arbejde med jagthunde er i reglen en taknemmelig opgave, hvor lykken i sidste ende står den kække bi.

Hundetræning handler også om at arbejde bevidst med egne karaktertræk.

Det er fremført, at der er fire elementer, som man under arbejdet bør kunne forholde sig til, nemlig sig selv, hunden, valg af motivation samt omgivelserne omkring hunden.

Resultatet afhænger i høj grad af ens evne til at sætte sig ind i disse fire forhold.

Er man eksempelvis selv irriteret, er hunden uoplagt, snakker man et sprog, hunden endnu ikke forstår, og er der en række forstyrrende elementer omkring hunden, siger det sig selv, at al indlæring den dag er dømt til fiasko.

Oftest skal årsagen til et fastkørt dressurforløb findes hos hundeføreren, og desværre er man ikke altid tilstrækkelig selvkritisk.

Selv når problemer fra ens første hund går igen ved den næste eller sågar den tredje hund, vil mange alligevel ikke se problemet i øjnene og erkende, at de måske gør et eller andet forkert.

I stedet forsøger man at placere ansvaret andre steder.

PS: Artiklen herover er en del af artikelserie baseret på
Jagthundens Træning
– en bog om træning af jagthundebøger
der er udkommet i tre oplag på forlaget Gyldendal. 

KLIK og se artikelserie på Netnatur.dk og bemærk venligst,
at serien vokser uge for uge

 

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »