Ikke mindst når man arbejder med med mere bløde hunde gælder det om at være tålmodighed og bevare selvkontrollen 

Af Michael Sand

Artiklen er en del af serien JAGTHUNDENS TRÆNING. De allerede publicerede artikler kan ses ved at klikke HER

Tålmodighed er ikke blot en dyd, men et absolut must for enhver, som ønsker at forsøge sig som hundetræner. Det gælder for alt i verden om ikke at miste tålmodigheden under dressuren, da en utålmodig adfærd kan gøre hvalpen usikker og dermed mindre modtagelig for dressur. 

Derfor må dressøren lære at være tålmodig, hvis han ikke allerede er det fra naturens side.

Alle mennesker vil opleve dage, hvor deres sindstilstand ikke egner sig til at dressere. Stress og almindelig irritation kan ikke skjules, og man må for enhver pris undgå at miste besindelsen under træningen.

Ofte skal der kun få uheldige signaler til for ødelægge et fortroligt bånd mellem hund og fører.

Er dette bånd først ødelagt, kan det tage lang tid at genskabe tilliden og udbedre skaden. Uden gensidig fortrolighed er enhver form for vellykket dressur umulig.

Som hundeejer må man føle sig frem og forsøge at finde ud af, hvornår hunden er parat til, at man begynder at stille større krav til den under indlæringen. Men jo tidligere man begynder, desto kortere og mindre intensive skal lektionerne være.

Der er ikke nødvendigvis lighedstegn mellem tidlig modning og et godt resultat, selv om tidlig jagtlig og mental modning må siges at være et stort plus for en jagthund, al den stund at man da på relativ kort tid kan nå frem til et brugbart resultat. Men man må ikke opgive en ikke lovende hvalp for tidligt. Til tider vil en langsom starter alligevel ende med at blive en tophund.

Dressører har et ordsprog: “Let at træne, let at spolere”. Selv om en hund er lidt træg i begyndelsen og ikke rigtig viser tegn på fremskridt, er der en tendens til, at det indlærte, når det endelig er på plads, også sidder godt fast.

En hund, som lynhurtigt fatter budskabet, er mere tilbøjelig til at erstatte lærdommen med ny og måske knap så hensigtsmæssig lærdom.

Det kan tage ganske lang tid at lære en hund komplet ro i opflugt og skud ved møde med vildt, men det vil ikke tage mere end en eller få situationer at lære den at prelle eller knaldapportere.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »