De Danske Herregårdsjægere er meget langt med et udsætningsprojektet, som de har døbt “De vilde kalkuner” Justitsministeren er positiv og overvejer at bøje våbenloven i retning af den særligt krævende kalkunjagt

Af Netnatur Rokoko-redaktionen

– I mange år har vi herregårdsjægere satset på vilde og højtflyvende fasaner. Jo hurtige og jo højere jo bedre. Men tiderne skifter og vi er nødt til at følge med. På godt og ondt er “Jo større jo bedre tendensen”, som ellers især kendes fra trofæjægerne, ved at brede sig blandet internationale haglbøssejægere.

– På den lange bane er det derfor vanskeligt at forestille sig et moderne dansk jagtvæsen, som kun tilbyder jagt på små, hurtige fasaner. Derfor mener vi tiden er moden til udsætning af vilde kalkuner.

Sådan lyder det fra Herregårdsjægernes talsmand Herbert von Vogelschoss, som oplyser, at foreningen allerede er meget langt med deres nye idé.

Herregårdsjægerne har således indgået et samarbejde med Visit Denmark, som for længst har fået øjnene op for de store turistindtægter, der kan ligge i at tiltrække endnu flere besøg fra udenlandske jægere.

Visit Danmark er således medunderskriver på projekt “De vilde kalkuner”, der har ansøgt om udsætning af 10.000 amerikanske kalkuner af typen wild turkey (Meleagris gallopavo).

Herbert von Vogelschoss afviser, at der skulle være nogen som helst negative konsekvenser ved udsætning af kalkuner i Danmark. Og at de store fugle skulle blande sig lidt for meget med de danske fasaner, det tror han ikke på.

– Selv om en voksen kalkunhan er en ordentlig krabat, er der dog ingen risiko for, at de store hanner skal forgribe sig på de mindre fasanhøner og dermed fremelske uønskede fasanhybrider, lyder det fra Vogelschoss.

Men for at undgå enhver diskussion om fauna-forurening vil man i første omgang kun udsætte fuglene på et afgrænset område og her har man i første omgang peget på Sjælland, hvorfra overlevende fugle ikke uden videre kan sprede sig til resten af Danmark.

– Ved kun at udsætte kalkuner på Sjælland bliver der forhåbentlig også lidt mere balance i debatten om farlige dyr i Danmarks. Jylland har de “farlige” ulve og Sjælland de vilde kalkuner, der bestemt ikke ufarlige og der tror vi kan være en ret god sidegevinst ved projektet, siger Vogelschoss.

Da kalkuner er meget skudstærke, har foreningen forespurgt justistministeren, om der kan gives dispensation til passende haglvåben og tilhørende ammunition til den krævende kalkunjagt.

– Vi har søgt om tilladelse til, at der må benyttes hagl i størrelse 0 og halgbøsser i kaliber 10. Noget som Justitsministeren bestemt ikke virkede afvisende overfor.

– Når man tænker på, hvor meget en lille flaske “Wild Turkey” kan udrette i flydende form, tør jeg slet ikke tænke på, hvad en 10 kilo tung kalkun i fast form kan adstedkomme, skulle ministeren angiveligt havde udtalt under mødet med herregårdsjægerne.

Selv om justitsminiseren udviser forståelse for, at fremtidens kalkunjægere naturligvis ikke skal gå ned på sikkerhedsudstyr, er den endelig tilladelse stadig til behandling.

Visit Denmark oplyser dog, at interessen for det dansk kalkunprojekt er stor og at der allerede er indgået sponsoraftale med flyselskabet TURKEY Airways, der vil bistå med fragten af de vilde kalkuner fra det vilde vest i USA til Københavns Lufthavn, hvor fuglene skal i karantæne, inden de slippes løs på en række endnu ikke klarlagte destinationer.

Herbert von Vogelschoss har kun én betænkelighed ved projektet. Og det er økonomien.

– 10.000 fugle er mange og budgettet hænger ikke helt sammen endnu, og derfor er det muligt, at vi er nødt til supplere udsætningen med hvide kalkuner, som vi kan erhverve til en helt anden pris.

– Men der vil kun være i en overgangsperiode, at vi vil udsætte hvide kalkuner. På sigt er det meningen at de danske kalkuner skal være af den ægte amerikanske og naturfarvede afstamning. Det er for os vigtigt, at de nye jagtfugle nedstammer direkte fra de oprindelige fugle. Det er også filosofien i vores nye projekt “vild strudsejagt” som vi også arbejder på, slutter Herbert von Vogelschoss …

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »