Kan man få et kompaktkamera, som kan tage billeder med vidvinkel og et som også kan zoome ind på dyr og fugle på meget lang afstand? NIKON har gjort forsøget og tilbyder nu kamera med brændviddeområde på hele 24-3000 mm

Af Redaktionen

Næsten for godt til at være sandt … Nikons COOLPIX P1000 kan det som mange naturinteresserede har efterlyst i årevis. Uden at skifte objektiv kan man tage billeder af det, som er helt tæt på samtidig med, at man kan fange detaljerne i motiver på meget lang afstand.

Til jægere, fugleinteresserede og andre, der færdes i naturen og gerne vil have det hele med på billeder elle video, virker dette kameraer derfor oplagt.

Uden at medbringe flere forskellige udskiftelige objektiver, kan det nye kamera med både super-tele og vidvinkel anvendes til alt fra gruppebilleder til fuglefotografering.

Netnatur-redaktionen har lånt udstyret, da vi gerne vil se, hvordan det nye kamera præsterer ved lange brændevidder. Også herfra sættes der nemlig pris på en let rygsæk, når der skal tages billeder og video i kuperet og mere uvejsomt terræn.

På korte fotohold kan mobiltelefonerne klare mange opgaver ganske tilfredsstillende, men til fotografering af fugle og dyr på lang afstand, er mobiltelefonen oftest uanvendelig og her har der hidtil ikke været nogen vej uden om lange zoom- og teleobjektiver.

Dåvildt med supertele

Herunder ses to billeder optaget med Nikons COOLPIX P1000 på ca. 50 meters afstand. Billederne er ikke beskåret.

Det tredje billede er optaget samme sted og stort set samme tid som de to de to øvrige. Men her er anvendt CANON EOS-1DX forsynet med Canon 400mm EF f2.8L IS II USM og Canon Extender EF 1.4x II

Ikke en særlig fair sammenligning, vil flere måske hævde, den store prisforskel på de set ups taget i betragtning.

Nikons COOLPIX P1000 kan ifølge producentens oplysninger erhverves for kr. 8.490,-  Canons setup er på den gode side af kr. 100.000

Nedenstående fotos skal da heller ikke tages som en test, men som en inspiration, der viser, at det nye kamera fra Nikon kan tage absolut brugebare billeder på længere afstand – hvis man som altid kan holde kameraet stille. Den indbyggede stabilisator hjælper en del, men på længere fotohold må man bruge støtte – evt. i form af et stativ.Optaget midt på dagen med Nikons COOLPIX P1000. 

Optaget midt på dagen med COOLPIX P1000

Optaget midt på dagen med EOS-1DX forsynet med Canon 400mm EF f2.8L IS II USM og Canon Extender EF 1.4x II

For jægere, fuglekiggere og andre, der elsker at fotografere, men som samtidig sætter pris på let oppakning, kan det nye Nikons COOLPIX P1000 virke som det oplagte valg, men bemærkes skal det, at det det nye kamera er på størrelse med et almindeligt spejlrefleks og at vægten trods alt er tæt på 1,5 kilo.

Lange skudhold

Man skal også være opmærksom på, at skarpheden falder, jo længere tele man anvender ligesom man skal indstille sig på, at fotografering med lang tele kræver mere lys end når der anvendes vidvinkel.

Hvor optagelser med vidvinkel kan optages på bl 2,8, ja da vil fuld tele kræve bl. 8 og det betyder, at der skal bruges mere lys end f.eks. en fast supertele til et spejlrefleks med bl. 2,8 eller bl. 4.

Dette er et forhold, som ikke mindst dyre- og jagtfotografer skal have i baghovedet, da f.eks. hjortevildtet oftest kun eksponerer sig i svagt lys. Anvendes kameraet i svagere lys, går det med andre ord ud over kvaliteten af de billeder, som man får med hjem. De bliver i sagens natur mere kornede, når ISO øges.

Alt i alt kan det nye kompakt kamera fra Nikon ikke helt erstatte de spejlreflekskameraer og spejlløse kamera – med mulighed for at skifte objektiv,- som p.t. anvendes her på redaktionen og med tak for en rigtig fin oplevelse sendes det udlånte kamera retur.

Med et brændviddeområde på 24-3000 mm og billedstabilisering er det nye Nikon COOLPIX P1000 i en klasse for sig. Kameraet skyder raw, 4K-video. NIKONS anvendte censor er på 15,9 mio. pixels og den maksimale ISO er sat til 6400. Vægten er cirka 1,5 kilo og ved fuld tele måler objektivet cirka 36 cm. Prisen på det nye kompaktkamera er oplyst til kr.  8.490,

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »