Nogen gange er man så heldig, at man rammer det helt rigtige sted på det helt rigtige tidspunkt. Rammer så meget rigtigt, at tid og rum stopper med at eksistere, der findes kun dig og fisken!

Af Malthe Ryge, 2017

Har igennem en årrække været så heldig, at jeg har kunnet leje en eng ned til en større dansk sø, hvor jeg har stude gående sommeren over. Engen skråner ned til søen, så der er fri adgang til et lækkert stykke af bredden.

Engen er delvist oversvømmet det meste af foråret og særligt dette forår stod der ekstra meget vand på marken.

En dag i starten af maj var jeg nede for at se om jeg kunne få et par Gedder i tale på fluestangen, her efter legen. Efter at have affisket et længere stykke af sivkanten, måtte jeg sande, at der ikke var nogen hjemme.

Stødte et par fisk i rørskoven, som var en del større end de mange legende brasen, jeg ellers vadede rundt imellem, troede først at det var gedder, men var lidt usikker på dette. Efter lidt tid spottede jeg pludseligt fire pæne skælkarper, som kom patruljerende mellem sivene på det lave vand. Første indskydelse var, at de var gået på leg, men blev stående lidt, for at nyde synet af de flotte fisk.

Kunne til min overraskelse konstatere, at de slet ikke viste “legeadfærd”, ikke noget plasken eller puffen til hinanden og da to af fiskene pludseligt begyndte at slubre insekter i vandoverfladen, fik jeg meget meget travlt.

Over stok og sten

Maraton løb i neoprenwaders og maj-varme var tæt på at koste livet, men en halv time efter var jeg tilbage ved søen, geddefluen var byttet ud med en stor nymfe og wireforfanget skiftet ud med et kraftigt forfang i Fluorocarbon.

Fik umådeligt langsomt listet mig på plads, så jeg stod godt placeret i forhold til en af de stier, i den oversvømmede rørskov, som fiskene patruljerede på.

Efter lidt ventetid kom der 5 karper svømmende direkte mod mig, med bævrende hænder fik jeg lagt et dårligt kast og fangede en stor sivtue et par meter foran fiskene. Bandende og svovlende fik jeg rystet fluen fri og troede egentlig, at det var dagens chance, men utroligt nok fattede fiskene ingen mistanke.

Næste kast gik meget bedre og nymfen landede perfekt med et lille diskret plask et par meter foran fiskene. I det samme øjeblik nymfen ramte vandet, skød den største af karperne væk fra flokken, sitrede med finnerne og svømmede direkte hen mod min nymfe, som blev inhaleret uden tøven.

Karpejagt med fluestangen

Rørskovens hemmelighed

Tiden gik i stå, var fuldstændigt perpleks over det scenarie der udspillede sig i det klare vand kun et par meter foran mig, men fik fattet mig selv og satte et hurtigt modhug og så brød helvede ellers løs i rørskoven. Karpen gik helt amok på det lave vand og det endte i en meget hård og intens fight, hvor linen flere gange havde fat i siv tuer og andet vegetation.

Ud på dybt vand

Pludseligt besluttede karpen sig for at søge med søens dybe vand og satte gang i et 20 meters udløb, som pressede #9 stangen helt ned i håndtaget. Fik vendt fisken, hvorefter den valgte at svømme under en en overvømmet hegnstråd, så jeg måtte løbe ud og føre stangen under hegnet. Heldigvis gik det hele op i en højere enhed og efter små 5 minutter kunne jeg skyde nettet under en bamse af en skælkarpe.

I stilheden der opstår efter sådan en situation, slår det pludseligt en, hvor meget hele ens krop sitrer, hvor tør man er blevet i munden og hvor heldig man egentlig er, at man lige i dette øjeblik befandt sig på præcis dette sted.

Fik sacket fisken, ringet efter vægt og kamera og satte mig ned, røg en smøg og nød foråret og bruset i kroppen. Lidt tid efter kom min ven forbi med vægten og efter to gange vejning kunne vi konstatere en kampvægt på 10,2 kg. Sikke en debut karpe på fluestangen!

Efter at have sundet mig lidt oven på oplevelsen, samt bandet og svovlet over at kameraet gik død efter ét billede (som heldigvis blev acceptabelt), listede jeg igen ind i rørskoven, for at se om der var flere fisk, eller om den gruppe jeg havde fundet, blot var en enlig svale.

Flere karper

Jeg behøvede ikke at gå langt, før jeg igen spottede karper, en gruppe på tre mindre fisk stod med hovedet i bunden og halen fri af vandet, tydeligvis travlt optaget af at spise. Jeg prøvede at liste mig nærmere, men kom ikke langt, før jeg blev stoppet af fire andre karper, der kom svømmende ind fra siden, det her var jo for vildt!

Syv karper inden for kasteafstand, det var sådan set bare at vælge den der så størst ud og vente til der bød sig en god mulighed. Efter lidt tid, brød den største af fiskene lidt ud af flokken og da nymfen landede med et lille plask foran den gentog scenariet fra før sig.

Et resolut hug, hurtigt modhug og en kaotisk fight på det lave vand.

Kort tid efter lå en 7,5 kilos fisk sikkert i netmaskerne. Fisken blev hurtigt genudsat, krogen tjekket og jeg fortsatte jagten i rørskoven.

I løbet af de næste 2,5 time havde jeg held til at overliste 4 fisk mere mellem 6 og 8,5 kg! Alle fisk taget på sightfishing på det lave vand mellem sivtuerne.

Til dato det mest spændende og visuelle fiskeri jeg har oplevet i Danmark!

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »