På blot 4 dage døde samtlige antiloper i et område, som talte ikke mindre end 60.000 kælvende saiga antiloper …

Af Redaktionen

Da forskeren Steffen Zuther og hans kolleger ankom til det centrale Kasakhstan for at overvåge saiga-antilopernes kælvning, havde de allerede hørt om et stort antal døde dyr i området.

– Men det sker hvert år, og derfor var vi ikke særlig bekymrede, fortæller Steffen Zuther til Live Science.

– Men inden for fire dage måtte vi konstatere, at hele bestanden i området – i alt 60.000 Saiga antiloper – var døde. Fra andre områder af Kasakstank hørte vi om tilsvarende rapporter om massedødsfald.

Forskerne ved endnu ikke, hvad der ligger bag dødsfaldene og man har stadig kun lidt viden om hvorfor mere end halvdelen af en kvart million antiloper døde så hurtigt.

Forskerne mener dog fortsat, at bakterier spiller en rolle. Men præcis hvordan disse kan påvirke alle dyrene i bestanden, er stadig et mysterium, siger Zuther.

Det er ikke første gang, der meldes om massedødsfald på den russiske steppe.

LÆS MERE: Russiske saiga-antiloper dør i tusindvis

– Men at hele den kælvende bestand på engang dør er aldrig observeret hos andre arter. Det er virkelig uhørt, lyder det fra forskerne, som nu er bekymret for hvordan hele økosystemet vil reagere i mangel af de mange antiloper.

Saiga antiloperne spiller en afgørende rolle for de tørre steppeområder, hvor deres afgræsning forhindre, at det høje græs falder sammen og går i forrådnelse. Dyrene er desuden vigtige for en række andre arter, som lever på de store og iskolde stepper i Kasakhstan.

 

%d bloggers like this: