Verdens største lovlige elfenbensmarked lukker ned nytårsaften, når Kinas totalforbud mod handel med elfenben træder i kraft

Et overvældende flertal af kineserne støtter forbuddet, viser en ny forbrugerundersøgelse, lavet af WWF og TRAFFIC[1]. 86 % af de adspurgte kinesere bakker op om forbuddet, viser undersøgelsen.

Kina aftager en stor del af stødtænderne fra de 20.000 elefanter, som hvert år slås ihjel af krybskytter. Derfor kan det kinesiske forbud mindske den globale handel med elfenben anseeligt.

Forbrugerundersøgelsen er den største nogensinde af sin art og foretaget i 15 forskellige kinesiske byer, hvor der er aktiv elfenbenshandel. Mange af de adspurgte kinesere havde ikke hørt om forbuddet før, selvom den kinesiske regering annoncerede det den 30. december 2016. Undersøgelsen viser også, at mens 43 % af de adspurgte havde intentioner om at købe elfenben, før de hørte om forbuddet, faldt tallet til 18 %, efter de blev oplyst om det.

– Kina tager nu sin del af ansvaret for at nedbringe det massive krybskytteri, som Afrikas elefanter lider under. Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning, og det kan tjene som eksempel for andre lande. Men det er afgørende, at forbuddet bliver håndhævet og kommunikeret bedre ud til befolkningen, siger international programchef i WWF Verdensnaturfonden, Jacob Fjalland.

De unge køber mest elfenben

Jacob Fjalland understreger, at forbuddet bør blive fulgt op af indsatser for at ændre befolkningens forbrugeradfærd. Én ud af fem kinesere tilkendegiver nemlig, at de vil fortsætte med at købe elfenben på trods af forbuddet.

Undersøgelsen viser, at den største forbrugergruppe er unge mellem 18 og 30 år, som er veluddannede, har en relativt høj indkomst og rejser meget udenlands. Det er elfenbenets kunstværdi og skønhed samt forbindelsen til den kinesiske kulturarv, som motiverer kineserne til at købe dem.

Tidligere i år blev de første elfenbensfabrikker og -butikker i Kina lukket ned som følge af forbuddet. Og forbuddet har også afspejlet sig kraftigt i markedsprisen på elfenben. Mellem 2014 og februar 2017 dykkede prisen på elfenben i Kina fra 2.100 US dollars til 730 US dollars per kilo. Samtidig er vareudbuddet skrumpet både på de legale og illegale markeder i Kina.

Markedet flytter sig

Der er dog indikationer på, at en del af elfenbenssalget vil flytte sig til Kinas sydøstlige nabolande – især til de ulovlige markeder i Den Gyldne Trekant, som er det område, hvor Laos, Myanmar og Thailand støder op til hinanden. WWF’s eksperter i Mekong beretter således om, at handlen i denne region er i stigning, efter de kinesiske markeder er begyndt at lukke ned.

– De positive tegn i Kina må ikke blive en sovepude, når det gælder kampen imod handel med truede dyr. For det første er der en risiko for, at noget af handlen rykker til lande, hvor kontrollen er mindre. For det andet skal vi huske på, at det kinesiske forbud kun gælder elfenben og dermed ikke produkter fra de mange andre truede dyr som f.eks. næsehorn og tigre. Endelig skal det siges, at vi jo ikke ved, om den opbakning i befolkningen, som kommer til udtryk i undersøgelsen, rent faktisk holder i praksis. Vi skal derfor fortsætte kampen for fuldt blus, afslutter Jacob Fjalland.

LINK: Rapporten ”Demand Under the Ban – China Ivory Consumption Research (2017)”

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »