En af Danmarks sjældne og majestætiske kongeørne er fundet død efter den har spist forgiftet kød – sandsynligvis udlagt som lokkemad …

Af Redaktionen

Kongeørnen, med et vingefang på næsten to meter, blev indleveret til Naturstyrelsen den 6. marts, efter den var fundet død i en skov ved Tjele nordvest for Randers. Den viste ingen tegn på fysiske skader, og blev derfor sendt til nøje undersøgelser på Veterinærinstituttet.

Prøverne har vist, at kongeørnen havde giftstoffet carbufuran i maven sammen med rester af kød, som ørnen har spist. Carbuforan er uhyre giftigt og er forbudt i Europa og en lang række vestlige lande. Giften virker så dødeligt på fugle, at kongeørnen er død på meget kort tid.

– Alt tyder på, at nogen har lagt kød ud i naturen med carbofuran. Måske var kødet ikke tiltænkt kongeørnen, men det er helt vanvittigt, at det kan ske. Derfor skal vi have sagen her undersøgt, siger skovrider i Naturstyrelsen, Peter Brostrøm. Han har derfor anmeldt forgiftningen af den store ørn til Midt- og Vestjyllands Politi.

Kongeørnen er en af de mest sjældne fugle herhjemme. Der er kun ganske få ynglende par i Danmark. Kongeørnen fra Tjele er en ung han på ca. 3½ år. Den var ringmærket og man kan se, at den blev udklækket i Sverige.

Rovfuglens vingefang var 186 centimeter og kroppen var 82 centimeter fra næb til halespids. Som det sker med meget sjældne fugle, er kongeørnen nu overdraget til Zoologisk Museum i København.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...