Jysk Landbrugsrådgivning i Billund har lavet en undersøgelse, hvor 123 landmænd er blevet spurgt om kronvildtet …

Af Peter Thisted

Det er første gang, at en sådan konkret undersøgelse har fundet sted, og det foreliggende resultat viser, at kronvildtet anretter meget store skader på afgrøderne.

De hårdest ramte landmænd havde skader for mellem 25.000 og 100.000 kroner. Det samlede tab for de adspurgte landmænd løb op i et par millioner kroner.

– De største skader er sket i marker med raps og kartofler, som kronvildtet særligt efterstræber, fortæller konsulent Peter Aalykke Jensen til DR Trekanten.

Landmændene har ikke mange andre modforanstaltninger end hegn, som er en særdeles bekostelige løsning.

Peter Aalykke Jensen fortæller videre til DR, at landmændene heller ikke kan løse problemet ved at skyde dyrene, da de fleste skader sker efter solnedgang, hvor det ikke er tilladt at drive jagt.

– Hvis samfundet ønsker, at der skal være flere krondyr i naturen, så kan man godt spørge sig selv, om det er rimeligt, at det er landmændene, som tilfældigvis bor i de berørte områder, der skal betale prisen, slutter Peter Aalykke Jensen.

Undersøgelsen nævner dog ikke noget om, hvad de pågældende landmænd oppebærer i jagtleje for arealerne. Dette bør jo retteligt indgå i regnestykket, da tilstedeværelsen af kronvildt i høj grad afspejles i prisen på lejen.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...