Kronvildt

Bemærk: Nyheder og oversigt over artikler om kronvildt, starter efter denne korte introtekst.  

På sektionen netnatur.dk/KRONVILDT kan man læse stort set alt om kronvildt – fra biologi og adfærd til jagt og regulering. Sektionen indeholder en samling af nyheder, faglige artikler samt beretninger, reportager og spændende billeder og video-optagelser af krondyr optaget i både Danmark og i udlandet.
Læserbreve om kronvildtjagt samt betragtninger om jagt på både kronhind, kronkalv og kronhjort er også at finde på Netnatur.dk’s store sektion om kronvildt.  
Den danske bestand af kronvildt er den måske største succes i dansk jagt- og naturhistorie i nyere tid. Bestanden er mangedoblet over de seneste årtier og flere steder i landet kan man nu se kronvildt hele dagen. Det gælder ikke mindst i områderne i og omkring Danmarks kronvildtreservat ved Oksbøl i Vestjylland. 
Alligevel har debatten om om fremtidens jagt og forvaltning været en af de meste debatterede natur-emner i nyere tid. Dette ses også på netnatur.dk, hvor der er samlet en hel sektion kun om hjortedebat
En af de mange ting, der har været debatteret, er naturligvis afskydningen. Hvornår er en hjort klar til at blive nedlagt? Er det som spidshjort, som såkaldt mellemhjort eller er det som voksen kapitalhjort på otte år eller mere. Jagt på kronvildt er ikke kun et spørgsmål om forvaltning. Det er også et spørgsmål om etik og holdning til hvilken jagttid, der opfattes som den rigtige.
Nogle mener, at en fuldvoksen hjort bør nedlægges i brunsten, mens andre mener, der er bedre at nedlægge hjorten under efterårets drivjagter, da kødet da med sikkerhed er uden bismag af brunst.
Hjortene betegnes ofte efter antallet af ender på deres gevir: Spidshjort, 8-ender, 10-ender, 12-ender eller ulige 18-ender etc.
En ruddel kronvildt bestående af hinder og kalve ledes ofte af en førerhind. Hjortene lever i reglen for sig selv hele sommerhalvåret. Først i årets første efterårsmåneder september og oktober begynder de at bryde ud af hjorterudlerne for alvor at søge kontakt med hinderne, som på det tidspunkt går i brunst.  

Kronvildt

Nyheder om kronvildt

ANNONCERING

Dagens foto - kronvildt

Foto af kronvildt fra Netnatur fotoarkiv

Morgenmøde

Kronvildtet tilbringer nætterne på marker og enge og ved solopgang er der tæt på krat og skovbryn mulighed for et morgensommermøde med f.eks. hjorte i bast ... Læs mere...

ANNONCERING

Nyheder om kronvildt

ANNONCERING

Kronvildt - arkiv

Tilfældige artikler om kronvildt

ANNONCERING

ANNONCERING

Riffeljagt

ANNONCERING

Aldersvurdering af nedlagt kronvildt

ANNONCERING

Jagt på offentlige arealer

ANNONCERING

Hjortedebat

Translate »