Det skabte stor modstand blandt dyrevelfærds-organisationer da FN organisationen CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) besluttede at give tilladelse til salg af 108 ton elfenben fra fire lande i det sydlige Afrika

Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)

Salget, der strakte sig over 10 dage og fire lande, indbragte i alt 89 millioner kroner, penge som går direkte til de fire landes nationale elefantprogrammer. Dette er en tredobling i forhold til det sidste legale elfenbenssalg der fandt sted i 1999.

De senere år har prisen for illegalt elfenben ligget på op til 4800 kroner per kilo, men gennemsnitsprisen på de 108 ton kom helt ned på 880 kroner per kilo. Så krybskytternes bagmænd kan fremover ikke forvente priser på elfenben, der bare nærmer sig de tidligere sortmarkedspriser.

De fire auktioner fandt sted i Namibia (9 ton), Botswana ( 44 ton), Zimbabwe (4 ton) og Sydafrika (51 ton) og køberne var, ikke overraskende Kina og Japan der begge har en storindustri med udskæring af elfenben. De 108 ton stammer fra selvdøde dyr, afbrækkede stødtænder og en begrænset regulering af de fire landes voksende bestand på ca. 312.000 elefanter.

108 ton elfenben repræsenterer stødtænderne fra ca. 10.000 elefanter. Men det er tankevækkende, at Zimbabwe, der i 2005 havde en anslået elefantbestand på op mod 100.000, kun kunne levere 4 ton til auktionen, hvor man kunne have forventet over 50 ton!

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »