Forfatteren Bjarne Nielsen Brovst kan andet end at skrive romaner. Han har også begået en rigtig fin bog om kryddersnaps

Af Redaktionen. Foto: Carsten Ingemann

Kryddersnaps er et must til ethvert veldækket frokostbord – og det giver jo et ekstra pift, når man selv har komponeret de gyldne dråber.

Bogen er ikke “bare” en samling opskrifter. Her er der også små historier og anekdoter, som på fineste vis suppleres af de mange fotos af både urter og forskellige færdige kryddersnapse, der tillige opbevares i mangeartede og sjove flasker.

Bogen er rigtig god underholdning, og så har man samtidig masser af inspiration, hvis man selv vil kaste sig ud i at fremstille sin egen snaps.

Vi bringer her én af opskrifterne fra bogen.

Kryddersnaps af eg

Det var egentlig H.K.H. Prins Joachim på Schackenborg, der inspirerede os til vor egesnaps, da han lavede „Egesnaps fra Schackenborg“ sammen med „De fem gårde“, Constantinsborg, Frijsenborg, Gyllingnæs, Weedelsborg og som sagt Schackenborg. Jeg fik en årgang 2007 brygget på Mikrodestilleriet Braunstein.

Høst af vilde frø forvandler mark til natur

Snart skulle opskriften selv prøves, da vi på Rude Strand har hele syv gamle egetræer, der blev plantet langs Kystvejen, mellem Højskolen og Rude Havvej.

Det var købmand, Georg Nielsen fra Odder, som i sin tid plantede de syv ege på det dengang frie landskab ud mod Saxild Bugt med Tunø og Samsø som genboer. Mols og Hjelm ses i det fjerne. Herregud, i 1912, da han byggede sin anseelige sommerbolig, var der kun storkøbmandens bolig. Så kom den store økonomiske krise i 1929. Han måtte sælge alt, hus, jord, og nu ligger her over 300 sommerhuse, hvoraf vort murstenshus fra 1947 har hele 2 af de oprindelige egetræer stående.

Så vi måtte også lave os en kryddersnaps af eg:

Recept 53

Afskær 2-3 år gamle egegrene, der afbarkes omhyggeligt. En 25 cm lang gren deles i to stykker og sættes i en højhalset aske, som fyldes helt op med klar Brøndums Snaps eller Vodka.

Den filtreres flere gange det første år, men essensen hældes tilbage på flasken uden at fjerne de to egestykker.

Efter et par år henstår en lys, gylden kryddersnaps med en mild cognacsmag.

Egner sig til årgangskryddersnaps. Let at lave.

God som gave.

 

Kryddersnaps – Tradition og originale fornyelser

132 sider, rigt illustreret

Forlaget Hovedland

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...