Dårligt nyt for sportsfiskere. Laksen bliver nemlig mindre og mindre. Det viser nordisk studie, som har set på udviklingen blandt norske og finske laks, som vender tilbage fra havet for at gyde

Af Redaktionen

I den norsk-finske flod Tana bliver de laks, som vender tilbage fra havet for at gyde bliver stadig mindre. Det påviser nordisk studie, som over en årrække har fulgt udviklingen blandt gydefisk.

Forklaringen er i følge forskerne, at fiskene bliver hurtigere gydemodne. Dermed vender de hurtigere tilbage til gydepladserne end de gjorde tidligere og udviklingen er konstateret i en periode på over 40 år i den norsk-finske flod Tana. Det skriver Videnskab.dk

KLIK og læs også: HVORDAN PÅVIRKER GENETIKKEN HAVALDER HOS VESTJYSKE LAKS?

Årsagen til at laksene bruger stadig kortere tid i havet på at vokse sig store kan i følge forskerne måske forklares med, at det ganske enkelt bedre kan betale sig.

De laks, der hurtigt bliver gydemodne, har en større chance for at præge næste generation, hvis dødeligheden i havet, som antaget, er blevet større.

– Medmindre vi kan identificere og stoppe det, som forårsager nedgang i laksens størrelse, kommer der til at være færre store laks i fremtiden,« siger forskeren Craig Primmer

KLIK og læs også: Salmon are shrink ing and it shows in their genes

Norsk-finsk studie kan nu påvise, at laksene i de fiskestammer, der er undersøgt, hen over tid er blevet mindre og mindre, når de vender tilbage til elven for at gyde.

Antallet af laks, som vender tilbage til gydepladserne, er siden de første år i 1980’erne halveret, påpeger norsk forsker, der ser det som positivt, at laksene trods alt er i stand til at tilpasse sig den højere dødelighed i havet og  vende tilbage tidlige.

Men for lystfiskere, der gerne vil opleve laks på f.eks. tyve kilo og derover, kan det naturligvis virke som dårlig nyt, at udviklingen går den modsatte vej blandt de undersøgte laksestammer.

Hvorfor livet i havene efter meget at dømme er blevet mere risikofyldt for laksene end tidligere, har forskerne dog ikke noget sikkert svar på endnu.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...