Næsten 11 sekunder tog det fra kuglen forlod riflen til den ramte sit mål. Amerikanske Jim Spinellas langdistanceskydning kan nu opleves på film

Af Redaktionen, oktober 2019

Jim Spinella er en skytte ud over det sædvanlige – sidste bedrift er at ramme en 36 inch plade på 4.210 yards afstand.

I danske mål svarer det til at sætte en kugle indenfor en skive, som måler godt 90 cm diameter – vel at mærke på en afstand af cirka 3,8 kilometer.

Det er ikke første gang, at amerikanske Jim Spinella bemærker sig indenfor den spektakulære disciplin som ekstrem langdistanceskydning må siges at være.

Spinella har tidligere ramt en 36 “plade på 3.600 yards og 3.800 yards.

Den 22. november 2015 satte han ny rekord og satte en kugle på en 36″ plade på hele 4.210 yards. Forud for hvert forsøg på at sætte ny personlig rekord, har han samme med gode venner og forretningsforbindelser bygget en ny riffel af mærket HCR. Alle blev bygget i .375 Cheytac.

Efter at have ramt pladen ved hhv. 3.600 og 3.800 yards voksede selvtilliden hos Jim Spinella og hans tilknyttede team.

De fik mod på at flytte målet helt ud til de nævnte cirka 3,8 kilometer.

Rekordforsøget var dog afhængig af det helt rigtige vejr. Selv under jagt, som udøves på langt kortere skudhold, kan vinden af og til presse kuglen ud af kurs.

Når afstanden er 4.210 yard, siger det sig selv, at vejrforholdende skal være optimale, hvis det overhovedet skal give mening at gennemføre rekordforsøget.

Ved skydning på så lange hold kan selv en næsten ikke mærkbar ændring i vindhastighed og – retning flytte kuglens træfpunkt en meter eller endnu mere.

Derfor blev vejrudsigten tjekket dagligt og da forholdene ifølge vejrudsigten så lovende ud, arrangerede man det ekstreme skydearrangement.

Desværre holdt vejrudsigten ikke helt, hvad den lovende og skudforsøget blev flyttet til næste dag, hvor vejret så ud til at blive rimeligt uden dog at blive perfekt.

Næste dags skydning startede da også godt.

Under ”opvarmningen” på 3800 yard var de første skud tæt på målet og desuden lette at se. Gennem teleskop kunne iagttagere faktisk notere nedslaget på stort set alle skud. Oplysninger, som er vigtige i forhold til den følgende finjustering til rekordforsøget.

Men fra 3800 til 4210 yard er der i ballistisk sammenhæng meget langt. Især da de ballistiske beregninger kun gik til 4000 yards. Alene det at identificerer nedslaget fra de første prøveskud på den afstand viste sig at blive en udfordring. Ganske lidt vind kan betyde rigtig meget, når kuglen er næsten 11 sekunder under vejs.

Teamet oplyser, at kuglen desuden er 1,5 sekund om at tilbagelægge de sidste 400 yards og på denne strækning falder den yderligere 265 fod.

En overgang så det hele lidt sort ud for det lille hold, der stod bag rekordforsøget.

Med på holdet var dog militæreksperten Doug Prichard. Han er ekspert i vind og ikke mindst vindens opførsel i bakker og dale. Allerede tidligt på dagen forudsagde han, at vinden ville lægge sig før Jim Spinella løb tør for skydelys. Det viste sig, at han fik ret.

Kl 5:15 lagde vinden sig og både cigaretrøg og krudtrøg steg pludselig ganske langsomt til vejrs.

Alt ændrede sig dermed på en tallerken.

Den første skud ramte omkring 12 fod til venstre for målet. Det næste korrigerede skud var lidt til højre for træfpunktet.

De sidste to magasiner leverede meget ensartede resultater og efter en sidste finjustering ramte kuglen endelig sit på mål på den ekstreme afstand af næsten fire kilometer.

Hele holdet jublede. De havde atter flyttet et grænse.

Det er dog ikke alle i det internationale jagt- og skydemiljø, der er lige nemme at imponere. Det lange skud har rejst debat og enkelte har givet udtryk for, at de vil se mere end blot et enkelt træf, før de løfter armene i begejstring.

Detaljer om rekordskuddet

Lokation: FTW Ranch, Barksdale TX

Riffel: HCR Carry Weight 375 CheyTac

Action: Stiller CheyTac 1.450”

Barrel: Benchmark 8 groove, 1:11.5” twist, 27”, .750”@muzzle

Muzzle Brake: Benchmark Miller Prone

Trigger: Jewell with front safety set 2.0 pounds

Stock: McMillan A3/5 customized to fit action, bottom metal, with custom adjustable comb

Trigger Guard: Bear Custom DBM

Metal Finish: Two-tone Black, Tungsten Gray Cerakote

Scope: Nightforce Beast H59 reticle

Mounts: Custom 230 MOA rail, 20 MOA Nightforce Direct Mount

Unscoped weight: 12.5 pounds

Weight with scope and mounts: 15.5 pounds

Ballistic Data and Environmentals:

Total Elevation: 96.5 MILS (4.5 MILS in the reticle)

Windage: 2.3 MILS Right

Temp: 58 Degrees

Humidity: 50%

Elevation: 2000 ft

Station Pressure: 28.00 Hg.

On November 22nd, Jim Spinella hit a 36” plate at 4210 yards with a HCR 375 CheyTac. That is 2.4 miles!

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »