Saften fra birketræet er en naturlig råvare med en sødlig smag og mange anvendelsesmuligheder. I kan drikke den, bruge den i madlavningen eller hælde den i håret

Af dn.dk

Et voksent birketræ kan suge mange hundrede liter vand i løbet af et døgn. Vandet er blandet med sukker fra træets rødder, og I kan nemt tappe birkesaft og opleve smagen af et birketræ. Saften kan nemlig drikkes direkte fra træet.

Blot er det vigtigt, at I finder et sundt birketræ med en stor trækrone. Stammen skal være mindst 15 cm i diameter, og I skal huske at spørge ejeren af træet om lov til at tappe saften fra træet.

Tip: I Naturstyrelsens skove, hvor der findes birketræer mange steder, må man klippe en gren af et træ, der er over 10 meter højt.

Sådan gør du

  1. Klip en fingertyk gren over.
  2. Stik grenen ind i flasken og bind flasken fast til grenen med en snor rundt om flaskens krave.
  3. Saften vil nu selv løbe ned i flasken.
  4. Over et par dage vil I på denne måde kunne tappe et par liter birkesaft. Herefter lukker grenen selv såret.

Hvis du skal bruge en større mængde birkesaft

  1. Bor et ca. 10 mm bredt og 10 cm dybt hul lidt skråt opad ind i træet, så saften kan løbe ud. Undgå at bore hvor der er knaster eller grene.
  2. Rens og skyl hullet for træsmuld og træspåner.
  3. Stik en plastik- eller gummislange igennem en gummi- eller korkprop.
  4. Sæt proppen fast i hullet i træet og stik slangen i en flaske eller dunk. Sørg for at systemet lukker tæt, så I undgår bakterier og svampesporer i saften.
  5. Tøm flasken eller dunken hver dag, indtil I har den ønskede mængde birkesaft.
  6. Når I er færdige med tapningen bør I lukke tappehullet med en korkprop, som bankes ind i hullet i træet.

Hygiejne og holdbarhed

Det er vigtigt, at den flaske eller dunk I tapper i er helt ren, for at undgå spredning af bakterier. Når saften er tappet skal den opbevares i køleskab, hvor den kan holde sig i op til fem dage. Hvis I fryser saften ned, kan den holde sig i op til et år.

Masser af vitaminer og mineraler

Saften fra birketræet indeholder 99 pct. vand. Den resterende procent er fruktose, glukose, frugtsyre, aminosyre, c-vitamin og mineralerne kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern.

 

%d bloggers like this: