Det er netop nu i det tidlige forår at pors blomstrer. Alle blomsterne (raklerne) kan bruges, lige før de springer ud

Af Redaktionen

Men også de nyudsprungne blade er anvendelige. Med mindre man gerne vil have en meget “stram” smag, så er det en god idé at undlade kviste i snapsen.

Blandingsforholdene er oftest 1/3 rakler/blade og 2/3 ukrydret snaps (f.eks. Brøndum snaps) eller vodka.

Til en flaske snaps fylder man 2 dl rakler eller blade i et syltetøjsglas, og overhælder dem med snaps.

Blandingen bør trække i to til syv dage. Essensen kan herefter fortyndes alt efter smag. Den bliver absolut kun bedre ved et til to års lagring.

Porsesnapsen kan med fordel nydes til for eksempel ost, men er absolut fremragende til så meget andet.

Hvad hjælper pors mod?

Pors siges at have mange egenskaber: Blade og kviste i sengen virker mod lus og lopper.

I fordums tid mente man også, at pors havde en gavnlig virkning mod bylder, betændelse i ører, mod næseblod og er god mod diarré.

Pors blev tidligere brugt meget til ølbrygning, og endnu i dag brygger Thisted Bryghus en Porseguld.

Kilde: Naturstyrelsen