Ofte hører man stolte ægtemænd tale om at købe et lille, let våben til viven – men hvordan er du nu lige med “aktion og reaktion”?

Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)

Når folk taler om “damegeværer” til jagtbrug, mener de for det meste et gevær, der er lettere end det gennemsnitlige cal. 12/76 over/under med 71 centimeter løb, altså en ekstra let 12’er eller en elegant lille 20’er.

Velmenende ægtemænd tager derfor fruen med til jagtforretningen og sammen udvælger de måske en nydelig lille og let kaliber 20, som fruen sagtens kan løfte, sigte og svinge med. Samtidig gør den lavere vægt jo våbnet lettere at bære rundt på en hel dag, hvor man skal omkring til mange gode fasanremiser.

Stor er derfor ægtemandens forbløffelse efter året første jagt, hvor fruen kan fremvise en blå og gul skulder og klager over det voldsomme monster, der sparker som en hest.

Han ryster på hovedet og kan ikke forstå, hvorfra problemet stammer. Men det er netop hans venlighed med ”det lille lette våben, du sagtens kan klare”, der er årsag til hele miseren.

Aktion og reaktion

I sin iver for at hjælpe fruen, glemte han én af skydningens grundregler, hvor netop aktion og reaktion har afgørende betydning: Jo lettere våbenet er, alt andet lige, jo større er den resulterende rekyl.

Så ved at give fruen et lettere våben, har han samtidig givet hende en tingest, der sparker væsentlig mere, end den gamle kaliber 12 over/under, hun brugte på sit jagtkursus.

Er der mindre rekyl i en let kaliber 20 end i en tungere kaliber 12? Det kommer Ib Nordentoft Andersen ind på i denne arkiv-artikel. Læs mere om kvinder og jagt 

Hvad siger fysikken?

Hvis man affyrer en patron med 28 gram haglladning og en Vo på 415 meter/sek i et kaliber 12 haglgevær med en vægt på 3,3 kilo, giver det en rekyl på 19,7 fodpund. Affyrer man en tilsvarende patron, også med en haglladning på 28 gram og Vo på 415 meter/sek i et kaliber 20 gevær på typisk 2,7 kilo, får vi en rekyl på hele 24 fodpund. Altså en forøgelse i rekylen på næsten 22 procent!

Løsningen på problemet med rekyl i lette våben er dog ganske simpel, for ved blot at formindske haglladningens vægt og for eksempel gå ned til en 24 grams patron, reducerer man tilsvarende rekylen.

“For at holde sig på en uændret rekyl, bør våben og patron vægtmæssigt følges ad.”

Selvfølgelig vil der være færre hagl i en 24 grams patron, men eventuel dårlig træfning bør nok forbedres på skydebanen og ikke ved at øge haglmængden i patronerne.

Hvis en jæger grundet ringe fysisk styrke, eller nedsat funktionsevne, har svært ved at anvende et tungere våben, kan en ultralight 12’er eller 20’er være en rigtig fin løsning, blot man husker fysikkens love om aktion og reaktion.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 179)

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »