Rekordstor eland af underarten Livingstone eland er nedlagt i Mozambique og omtales allerede som ny verdensrekord

Af Redaktionen 

David Livingstone, kendt skotsk opdagelsesrejsende og berømt for at være den første europæer, der opdagede Victoria Falls, har inspireret til navngivningen af den smukke Livingstone eland, som har sit udbredelsesområde i det sydøstlige Afrika. 

Blandt lærde diskuteres det dog ofte, hvordan man ser forskel på Livingstone eland og de to andre varianter af Common eland, som man finder hhv. syd og nord for artens udbredelsesområde. 

Her syntes udbredelsesområde at være ret afgørende for identificeringen eftersom de to arter kan ligne hinanden. Ikke mindst i de områder, hvor arternes leveområder overlapper hinanden.

Livingstone eland

Livingstone eland, der har sit mere eller mindre naturlige udbredelsesområde fra det nordlige Sydafrika over Mozambique og op til det sydlige Tanzania, har dog ofte kraftigere aftegninger på krop og hoved.  Det ses ikke nær så ofte hos Common eland i det sydlige Afrika eller hos East Afriacan eland i Tanzania og Kenya.

Eland regnes som verdens største antilope og et fuldvoksen tyr kan vej op til 800-900 kilo levende vægt. Eland inddeles i flere arter og underarter og meget tyder på, at der nu er nedlagt en ny verdensrekord indenfor underaten Livingstone Eland

 

Udover de tre nævnte underarter af den almindelige eland ses også varianten Kaufmanni eland benævnt som en underarter. 

Helt overordnet er der midlertidig kun to arter elands og det er the Lord Derby’s Eland (Tragelaphus derbianus), som man finder i vest- og centralafrika og the Common Eland (Tragelaphus oryx)  – med de nævnte underater – som finder i det sydlige og østlige Afrika. 

 

Elandjagt

Blandt trofæjægere regnes jagt på eland som noget af det mest eftertragtede antilopejagt i Afrika. Arten er kendt for at vandre over store områder og ses der bort fra de mange elands, der nedlægges tilfældigt, er en vellykket elandjagt ofte forbundet med mange timers spændende pyrch, hvor man forfølger sporet af de store dyr.  

Særlig eftertragtet er jagt på den vest- og centralafrikanske eland, som trofæmæssigt overgår varianterne i syd og østafrika. 

Nu ser det midlertidig ud til, at der er skudt et rekordstort eksemplar af underarten Livingstone eland, der er så stor, at den selv i vestafrika vil blive regnet som et pænt trofæ. I grupper på de sociale medier omtales den nedlagte Livingstone eland fra Mozambique, da også allerede som ny verdensrekord. 

Det længste horn på den store elandtyr, der i lighed med mange andre af sin art med tiden var blevet helt grå eller blålig, målte ikke mindre end 5o inch. 

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »