En mavedrejning er en akut tilstand, og behandles den ikke hurtigt, kan det få fatale følger for hunden

Af Redaktionen

En mavedrejning skal tages helt bogstaveligt. Mavesækken drejer sig rundt, og resultatet bliver, at både spiserøret og tyndtarmen bliver blokeret, når disse bliver snoet på hver side af mavesækken.

Resultatet er, at gæringsluft i mavesækken ikke kan slippe ud og samtidigt bliver mavesækken bliver mere og mere udspændt.

Symptomerne

Hunden vil være meget rastløs, savle og forsøge at kaste op, men der kommer intet eller kun en smule væske. Bugen er udspilet. Vejrtrækningen er hurtig og overfladisk, benene er kolde og hunden har ondt.

Hvordan stilles diagnosen

Ud fra ovennævnte symptomerne vil dyrlægen hurtigt kunne stille diagnosen mavedrejning. Hvis hun er i tvivl, kan diagnosen fastslås ved en røntgenundersøgelse, hvor den luftfyldte og roterede mavesæk vil være tydelig.

Behandling af mavedrejning

Mavedrejning er livstruende. Det er således nødvendigt at handle hurtigt for at øge hundens overlevelseschancer. Din hund skal hurtigst muligt til dyrlægen, hvis du lægger mærke til de nævnte symptomer.

Dyrlægen vil primært sørge for at tømme luft ud af den udspilede mavesæk. Efterfølgende gives der smertestillende medicin og dyrlægen vil forsøge at stabilisere hunden ved bl.a. at tilføre hunden væske. Dyrlægen vil efterfølgende forsøge at tømme mavesækken ved at føre en slange ned gennem spiserøret. En operation kan komme på tale for at få mavesækken drejet tilbage og evt. syet fast, så det forhåbentligt ikke vil ske igen.

I visse tilfælde vil dyrlægen vælge at operere med det samme, og i andre tilfælde vil man vente til dagen efter for at stabilisere hunden inden indgrebet.

Det første døgn, og især de første timer efter at mavedrejning har udviklet sig, er kritiske.

Mange hunde bliver meget dårlige med voldsomme forstyrrelser i kredsløb, væskebalance og hjertefunktion. I de tilfælde er der stor risiko for, at hunden dør under behandlingen.

Fremtidsudsigterne for hunden

Hvis hunden overlever de første timer og det første døgn, er udsigterne til en normal tilværelse efter sygdommen gode. Men spørgsmålet er, om den får mavedrejning igen. Risikoen er helt klart til stede, hvis ikke mavesækken bliver syet fast, så den ikke kan dreje eller rotere igen.

Du kan selv bidrage til at mindske risikoen for mavedrejning ved at fordele hundens mad ud på flere daglige måltider – mindst to – og undlade at motionere den de første par timer efter hvert måltid.

Hvorfor får hunde mavedrejning?

Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor nogle hunde får mavedrejning, men man ved med sikkerhed, at risikoen er størst hos en i øvrigt disponeret hund, når hunden motionerer eller leger kort tid efter, at den har spist eller drukket en større portion.

Hvis din hund tilhører en af de racer, som er særligt udsatte for lidelsen, er der risiko for, at den kan få mavedrejning. Du kan dog selv mindske risikoen ved at fodre og motionere den fornuftigt.

Mavedrejning rammer først og fremmest de større hunderacer og især racer med dyb brystkasse som granddanois, irsk setter, schæfer, retrievere m.fl.

Mavedrejning optræder mere sjældent hos de mindre racer.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »