Dødt rådyr med blottet strube og ukendte lyde i natten. Netnatur søger svar på nattens mystik

Af Michael Sand

Billedet af et dødt rådyr med halsen bidt halvvejs over bippede ind som besked på min mobiltelefon forleden.

Beskeden var sendt af min kone Britt, som har natur-øjnene med sig, når hun stort set dagligt traver de nordjyske skovområder tynde …

Hun oplyste, at det vedhæftede billede er taget lige nedenfor vores bolig på kanten af  Jyske Ås, hvor også Netnatur.dk har sin fysiske adresse.

”Ulv”? Skrev jeg tilbage.

Det korte svar var mest af alt for at drille hende lidt. Hun er endnu ikke blevet helt dus med tanken om, at de store rovdyr måske er ved at indtage de vidstrakte skovområder langs Jyske ås.

Vi har dog aldrig set Nordjyllands efter sigende eneste ulv på de her kanter. Men til gengæld har vi set mange trafikdræbte rådyr.

Det døde rådyr med den blottede strube lå da også ganske tæt på vejen. Derfor var endnu et trist trafikdrab den mest nærliggende dødsårsag

Kan dog ikke mindes, at jeg har set et rådyr, hvor kun kødet omkring halsen var spist.

Udelukke at en ulv (eller en hund) har dræbt dyret og efterfølgende har trukket sig fra sit bytte, kunne jeg derfor ikke …

Hvad døde råen af? Det spørgsmål forbliver sandsynligvis uopklaret, men gammelråen vil blive savnet på det store lærred i “bio-grafen” foran vinduerne på Netnaturs redaktion. Foto: Britt Grønborg Sand

 

Jeg sendte billederne af de døde rådyr til Freddy Wulff, der bor i det nordlige Spanien, hvor han af og til finder efterladte byttedyr som er spist af ulve.

-Er nogle af ribbenene knækkede, spurgte han indledningsvis, da jeg dagen efter havde ham på telefonen og jeg stod ved resterne af det døde dyr.

– Ja, svarede jeg.

– Nogle af dem er knækket, men ræve kan nu også knække råvildtets ribben, svarede jeg og oplyste, at stort set alt – køller dog undtaget – nu var spist op. (se foto herunder)

Jeg holdt linjen til Spanien imens jeg ledte efter flere spor omkring det døde dyr, som kunne gøre os klogere på dødsårsgagen.

På vejen var der ikke hår eller blod, der kunne fortælle, at dyret havde været i asfalten, men i det læbælte, der vokser langs den kurvede landevej, fandt jeg en lille håndfuld dyrehår.

Det kunne være tegn på en påkørsel, men løse dyrehår finder man en del af i de her forårsdage, hvor råvildtet skifter den grå vinterpels ud med den røde sommerdragt.

Den dræbte rå blev fundet d. 17. april og herover ses foto fra den 18. april. Den 19. april var alt væk. Kun en blodplet og lidt maveindhold var tilbage. 

 

– Hvis dyret er dræbt af en ulv, bør der være en masse blod i nærheden, lød det fra Freddy, som undrede sig over, at der ikke var spist mere af dyret og at begge køller stadig efter natten endnu var urørte.

– Der er en del blod her, konstaterede jeg. Her er også lidt indtørret maveindhold. Dyret var flyttet cirka fem meter fra det sted, hvor det var åbnet af et rovdyr.

Men også ræve kan flytte et stykke råvildt.

Årsagen til at dyret lidt atypisk kun fik halsen ædt, kan der – udover ulvebid – være flere mulige årsager til.

En forklaring kan være, at dyret efter sammenstød med en bil har knækket halsen og evt. derved pådraget sig et åbent brud, som ræv, grævling eller måske en rovfugl efterfølgende har brugt som den nemmeste indgang til lækkerierne.

Teoriene forblev dog ved teorier.

-Jeg syntes du skal sende noget kød fra ribbenene ind til dna-analyse, lød det fra Freddy. Dermed kan der sættes et punktum i spekulationerne.

– Det vil jeg lige tænke over, sagde jeg, selvom jeg næppe vil gøre brug af forslaget.

Der er allerede konstateret ulv i Nordjylland adskillige gange og en konstatering fra eller til er næppe interessant for andre end os, der bor her.

Derfor valgte jeg at lade spørgsmålet forblive uafklaret og dermed lade fortællingen leve videre. Mystik og ubesvarede spørgsmål fra den velplejede danske natur skal der også være plads til.

Når det er sagt, er der dog alligevel noget som jeg gerne vil have svar på. Og måske er der blandt vores læsere en eller flere, der kan hjælpe. Af og til vækkes vi nemlig af en stemme i natten, som jeg ikke med sikkerhed kan placere i det danske fuglekor.

Jeg er dog næsten sikker på hvem der ligger stemme til, men usikkerheden rumsterer og holder mig vågen, hver gang lyden trænger ind gennem vinduet.

Lydfilen kan afspilles herunder og har du et kvalificeret svar vil jeg med stor tak modtage det på ms@netnatur.dk

LYD I NATTEN FRA JYSKE ÅS

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »