For to danske jægere er det netop lykkedes at nedlægge ørkenlos i Sydafrika.

Mange jægere, som på safari i Afrika har ønsket at skyde ørkenlos – caracal – er rejst tomhændede hjem til Danmark.

Men for to midtsjællandske jægere, der i oktober var på safari med Jensen Safaris i Eastern Cape, lykkedes det at skyde hver et eksemplar af den rødbrune kat, som også går under navnet afrikansk los.

– Losjagten foregår med hundeteam af ret ubestemmelig race, og der findes en række af dem i Eastern Cape, som jager los fem dage om ugen. Hvis der er trofæjægere i området, så kontaktes disse pr. mobiltelefon, når hundene får kontakt med los. Det tager i reglen to-tre dage at få en los, men her vi altså to på fem dages jagt, konstaterer Holger Krogsgaard Jensen, Jensen Safaris.
Jagten er som regel spændende, men skuddet er ikke svært, fordi der skydes med haglbøsse, ladet med haglpatroner med 000-hagl (LG), og skudafstanden svinger fra 10 til omkring 30 meter.

– Lossen betragtes som skadedyr i Sydafrika, ikke mindst fordi de tynder ud i bestanden af bushbuck og mindre antiloper som blue duiker og Cape grysbuck og herudover husdyr, navnlig mohairgeder, som er talrige i dette område. Derfor jages de året rundt af professionelle hundeteams. Men når hundene har fundet en los, skal man nærme sig den forsigtigt for at komme til at skyde.

Hvis lossen føler sig for presset, springer den blot midt ud i hundekoblet og bliver straks dræbt af hundene, fastslår Holger Krogsgaard Jensen. Fra 15-25 kg
Foruden i Sydafrika (Cape Provinsen, Natal og Transvaal) findes caracal (Profelis caracal) i Mauretanien, Senegal, Guinea, Sudan, Etiopien, Somalia, Uganda, Kenya, Tanzania, Malawi, Mozambique, Angola, Zambia, Namibia, Botswana og Zimbabwe. I truede bestande findes den desuden i Iran, Afghanistan, Pakistan, Irak og Indien.

Caracal findes i ni underarter. Kropsvægten svinger mellem 15 og 25 kg. Skulderhøjden er 40-50 cm, og kropslængden varierer mellem 65 og 90 cm, mens halen er 20-25 cm.
Et åbent landskab – ørken eller halvørken i forbindelse med bjerge – er ørkenlossens foretrukne levested.

Skumring er ørkenlossens normale jagttidspunkt, men når det er meget varmt om dagen, jager den gerne om natten.. Byttedyrene er både små og mellemstore antiloper, alle arter fugle, tamme geders og fårs kid og lam, tamt fjerkræ og slanger. Caracal lever både enkeltvis og parvis.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »