Hvad gør man lige, når man står og skal afsted på jagt, og våbenskabet kategorisk nægter at åbne op til herlighederne? Dette problem stod Anders Bach over for

Af Anders Bach

Det var den problematik jeg oplevede, da jeg skulle åbne mit våbenskab den 1. september. Det var andejagt på programmet, men det viste sig at mit våbenskab var gået i baglås. Det ville ikke lukke mig ind.

Heldigvis kunne jeg låne mig frem til en haglbøsse, selv om det senere viste sig at være unødvendigt at være bevæbnet. Der kom stort set ikke en and.

Men problemet med våbenskabet var ikke løst.

Jeg havde være inde i det elektroniske våbenskab tre gange i ugen op til den nye sæson så der var sikkert bare behov for et sæt nyt batterier, tænkte jeg.

Men nye batterier hjalp ikke.

Jeg ringede til sælgeren af skabet, som oplyste, at nye Duracell batterier har den nødvendige startspænding der skal til, for at åbne skabet op, hvis det skulle hænge.

Afsted til byen og købe nye Duracell batterier. Det skulle dog vise sig, at de ikke har dem i de små dagligvarebutikker herude på landet. En tur til “storbyen” og så var de nye super-batterier i hus.

Men våbenskabet var ikke imponeret over de nye Duracell batterier. Ingen respons fra skabet.

Jeg blev guidet videre til importøren af min våbenforhandler, der kun kunne beklage mine kvaler.

Grovfilen eller eller Egon Olsen ..?

Importøren viste sig at være meget vidende om problemet og kunne fortælle, at de for flere år siden var stoppet med at sælge disse skabe med elektronisk lås grundet for mange reklamationer.

I dag sælger han kun våbenskabe med kombinationslås. Altså lidt i retning af typen Franz Jäger Berlin, fortalte han.

Importøren bad mig ringe til Herning Pengeskabsfabrik. De ville gerne rådgive mig, mente han.

Jeg fik med det samme en meget kompetent mand i røret som lynhurtigt spurgte ind til låsetypen. Han grublede over mit problem, ringede til producenten i Tyskland, og ringede hovedrystende tilbage og fortalte, at de havde bedt ham om at skære skabet op, da det var gået i baglås.

Mens vi talte frem og tilbage på telefonen prøvede jeg låsen af med forskellige batterier osv. Alt imens kunne han fortælle mig, at de hvert år skar rigtig mange våbenskabe op lige inden første oktober.

Det viste sig, at pengeskabsfabrikken havde et gammelt tastatur liggende på demohylden. Det er tastaturet, der er brændt sammen, mente han.

Det kom næste formiddag med fragtmanden, og blev sat på våbenskabet med det samme. Nu blev det spændende. Men desværre. Ingen respons.

Jeg lod skidtet sidde og svor hævn senere på dagen.

Frem med vinkelsliberen

Jeg var blevet fortalt, hvor jeg skulle måle ud fra og hvor jeg skulle sætte vinkelsliberen på, hvis det kom dertil.

Nogle timer senere tog jeg en vinkelsliber med ind, det måtte jo så være måden på det. Men det var en lidt tung beslutning.

Jeg prøvede derfor at taste koden igen: Det kunne jo være, skabet havde valgt at overgive sig, når det nu kunne se sit endeligt i øjnene.

“Bip, bip, bip”, lød det: Skabet åbnede sig, som om der aldrig havde været problemer.

Sådan, manden fra pengeskabsfabrikken havde jo nok alligevel ret: Tastaturet var brændt af.

Pengeskabsfabrikken, gunbox.dk sendte pr. mail et link med forskellige typer nye låse jeg kunne vælge mellem.

Elektronisk lås lå på den forkerte side af 2.000 kr. mens en nøglelås lå på den gode eller forkerte side af 500 kr.

Jeg bestilte nøglelåsen på nettet, og den blev afsendt samme dag.

Jeg fræsede nitterne af på indvendig side af skabet og kunne med det samme se, at det var ret simpelt at skifte låsen ud. Eneste problem var, at nøglehullet kun var 10 mm. Og nøglen væsentligt større.

Godstykkelsen lige ved nøglehullet er ret alvorlig, så jeg valgte at fræse en rille så nøglen kunne komme igennem. Sikkerhedsbriller, tålmodighed og høreværn viste sig nødvendigt.

Således med et nyt nøglehul og en ny lås monteret kunne jeg smøre alle bevægelige dele op og nitte bagpladen på igen.

Som et lille trofæ på hele oplevelsen kunne jeg montere den gamle elektroniske låsekasse på igen, bare til pynt.

Nu kan mine våben komme tilbage igen fra mit gamle skab, som jeg heller ikke stoler helt på.

Det har været i baglås i to år. Det indeholdt ikke noget væsentligt og er derfor ikke blevet forsøgt åbnet.

Jeg var påbegyndt renovering af rummet de står i og havde brug for at flytte skabene, så ind i skabet måtte jeg.

Og så lige skab nummer 2

Jeg fyldte låsen med olie for 5 måneder siden. Så efter at have drejet og slidt på nøglen for at komme ind, satte jeg en tang på så momentet var til min fordel.

Lige inden nøglen brækkede, gav skabet op og lukkede mig ind.

Jeg skilte bagpladen ad på skabet og målte op, hvor jeg skal skære, hvis der opstår nye problemer med låsen. Dermed kan jeg kan komme ind i skabet på ganske få minutter, hvis jeg igen står med håret i postkassen, som den trængende foran det lille, men aflåste hus.

Selv om jagt er mange ting, er det ikke helt det samme uden våben.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »