Flere og flere danskere bruger naturen til løb og cykelture, men i følge norsk forsker kan man ofte få et større udbytte af sit ophold ved  stille iagtagelse 

Af Redaktionen 

Skovens dybe stille ro er ikke så dyb og slet ikke så stille som den var engang. Toptrimmede friluftsmennesker har mange steder forvandlet skovene til et motionscenter.

Friluftsmotion er nemlig sundt for krop og sjæl. 

Men når det gælder mentale sundhed og generel større glæde ved livet er sveddryppende cykel- og løbeture ikke nødvendigvis den bedste vej til en større glæde ved livet og hverdagen.

Det påpeger norsk forsker, som har gjort sig til talskvinde for brug af naturen på en langt mindre anstrengende måde.

Hun mener, at det i mange til fælde kan være lige så godt – og i mange tilfælde ligefrem bedre – for vores velvære, hvis vi i stedet fokuserer mere på naturen. 

Den norske forsker hedder Helga Synnevåg Løvoll, og er lektor i friluftsliv ved Høgskulen i Volda, hvor hun i følge Forskning.no arbejder med oplevelser og motivation i relateret til friluftsliv.

I lighed med det som opleves her til lands, har hun erfaret, at nordmændenes aktivitet i det fri har ændret sig meget over de seneste år.

Naturen bruges i stigende grad til træning og til at flytte ens fysiske grænser. Alt skal gå stærkt og det skal være effektivt. Det er en del at det moderne liv. Også en del af den tilværelse, der leves i naturen.

Men når det drejer sig om ens mentale tilstand, er vejen til at få det bedre med sig selv ikke nødvendigvis forbundet med løbesko og en toptrimmet, terrængående cykel.

Man man også træne sig op til af få en større glæde ved livet ved f.eks. at blive bedre til at sætte pris på naturoplevelser i et mere afslappet tempo.

I følge Helga Synnevåg kan det være lige så godt for ens mentale sundhed. Og i følge den norske forsker kan det endda være bedre for ens personlige vækst end hård fysisk aktivitet. 

Hun påpeger, at ophold i naturen ofte rejser spørgsmål, som fjerner fokus fra os selv, hvilket kan være sundt.

Forskeren har f.eks. via undersøgelser konstateret, at mennesker der lærer at færdes i naturen i al slags vejr, oplever en form for personlig vækst. De lærer at føle sig hjemme i naturen.

Derfor er det i følge Løvoll ikke nødvendigt at sætte en personlig rekord op ad et bjerg eller ro længere end sin kæreste for at få udbytte af sit ophold i naturen.

I følge den norske forsker er relationen mellem os og naturen det vigtigste at holde fokus på, når det handler om at udvikle os mentalt som mennesker.

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »