I løbet af januar måned har du stadigt gode chancer for at spotte troldfuglen, specielt hvis du er i selskab med en dygtig jagthund

KLIK og gå til SEKTION KUN OM HAGLJAGT

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 131)

Af Redaktionen

Klassik jagt på skovsnepper er en af de mest hæderkronede jagtformer, vi har. Jagten drives med stående eller stødende hund.

Da skovsnepper primært holder til i skov- og moseområder, er der ofte tale om vanskelige skud mellem stammer og grene.

Vejrets betydning

Jagten på snepper er meget afhængig af vind, vejr og årstid. Normalt ankommer snepperne til Danmark i begyndelsen af november, selv om det sydgående træk kan begynde noget tidligere.

Vindstille og klare dage er typisk afgangsvejr for skovsneppen og når dén vejrtype indfinder sig i den centrale del af Sverige eller i Letland for eksempel, kan vi være næsten sikre på at have skovsnepper i terrænet dagen efter.

En skovsneppe som bryder op i skumringstimen, vil næste daggry kunne have tilbagelagt 600-800 kilometer.

Tåge, regnbyger og hårdt vejr kan bremse sneppernes sydgående træk. Efter sådanne vejrforhold kan man opleve sneppefald, og har man mulighed for det, bør man tage i skoven med sin hund.

Ofte bliver vadefuglene her kun få dage, og en nat med høj himmel kan atter vække rejselysten i fuglene. Dog vil der altid blive fugle tilbage, men de store dage skal oftest opleves umiddelbart efter en dag med pludselig opstået dårlig sigtbarhed.

Snepperne foretrækker områder med blød bund, da de primært lever af regnorme. Fuglene er dog nataktive, og dagene bruges først og fremmest til at raste. Det er først, når det begynder at blive mørkt, fuglene forlader deres skjul og søger føde på enge og afgræssede marker.

I dagtimerne er det de bevoksede områder, man skal koncentrere sig om, når man med hunden opsøger snepperne.

Hunden skal startes tidligt

En gammel regel siger, at en stående hund skal startes meget tidligt på snepper, såfremt den skal blive rigtig god.

Meget tyder på, at denne påstand holder vand, selv om evnen til at finde snepper også kan opelskes hos den hund, som ikke er vokset op med søg efter skovens mystiske vadefugl.

Den jæger, som har terræn og mulighed for at drive jagt på snepper, kan vælge mellem de fleste stående hunderacer.

Godt begyndt er halv fuldendt og skal hunden bruges til jagt på snepper, er det en i reglen en god ide at starte prægningen i god tid. På billedet ses jæger med ung pointer og nyskudt sneppe.

Dog har bretons ry for at være særlig gode til snepper. Racens hjemstavn Bretagne i Frankrig hjemsøges hvert år af snepper i stort tal, og bretons er først og fremmest udviklet til jagt i dette område.

Men også settere og kontinentale racer har stor udbredelse blandt landets lille skare af hårdkogte sneppejægere.

Og når det gælder evnen til at jage snepper, er der en klar tendens til, at hundene bliver gode til det, de anvendes til.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 146)

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »