Det lille hulrum i råvildtets nakke kaldes fangsthullet. Det er her man kan “stikke” og affange skadet råvildtet ved hjælp af en smalbladet kniv … 

Af Redaktionen

Jæger og jæger imellem diskuteres det ofte hvordan man affanger et stykke råvildt mest effektivt.

Skal man afgive et ekstra skud eller skal man stikke dyret i hjertet eller i nakken ved hjælp af en smalbladet kniv.

Det vi oftest være den konkrete situation, der afgør, hvad der bør anvendes. Er der mange mennesker eller løse hunde omkring det skadede dyr, kan man af sikkerhedsmæssige årsager overveje at stikke dyret. Enten i hjertet eller i nakken.

Et ekstra skud på halsen vil dog – hvor det er muligt – i reglen være den mest effektive metode.

Men skud er ikke altid en mulighed. Og da må man gribe ud efter kniven og stikke dyret i hjertet eller i nakken.

Uanset hvilken metode man vælger, skal man vide, hvor kniven skal føres ind. Ellers er der risiko for at affangningen udvikler sig til en særlig ubehagelig oplevelse.

Dyret skal naturligvis helst forende ved første stik.

Øvelse gør mester

Det er en forudsætning, at kniven der anvendes til at stikke dyret i nakken med, er forholdsvis smalbaldet. Ellers kan den ikke trænge gennem den lille passage i dyrest nakke, der mærkes som et blødt punkt. Vær opmærksom på at selv et tilsyneladende meget svagt dyr, kan reagere voldsomt, når den mærker kniven i nakken. Mange jægere har gennem tiden pådraget sig ar, da dyrets voldsomme dødskramper førte til, at de skar sig på kniven.

Har man ikke adgang til en smal kniv, når man pludselig står overfor et skadet stykke råvildt, kan man stikke dyret i hjertet, selv om dyret ikke forender så hurtigt, som når det stikkes i nakken. Flere hurtige snik i hjertet kan være nødvendig.

Det anbefales naturligvis, at man øver sig på dødskudte dyr, inden man giver sig i kast med anskudte eller påkørte.

Kun hvis man ved hvor hjertet sidder og hvordan kniven føres ind i fangsthullet, bør man give sig i kast med affangningen ved hjælp af kniv.

ANNONCE:

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »