Ifølge jægersproget dør bukken ikke. Den forender som følge af et dræbende skud. Men hvornår dør eller bukken egentlig, når den rammes med et såkaldt dræbende skud.

Af Redaktionen

Bukken dør ikke, når den bliver skudt. Den forender. Sådan skal det i hvert fald udtrykkes, hvis man vil følge jægersprogets anvisning bogstaveligt.

Men når jagtoplevelsen skal formidles, vil selv erfarne jægere ofte glemme normerne og hævde, at de fandt bukken død.

Mere interessant er det måske, at debattere hvornår bukken forender. Er det i det øjeblik, den rammes af en dræbende kugle i hjertet eller er det først i det øjeblik, den ligger livløst på skovbunden, at bukken kan hævdes at være forendt? Altså død.

En råbuk kan tilbagelægge adskillige meter selv med en dræbende kugle, men spørgsmålet er hvornår bukken mister bevistheden og blot styrter af sted som hønen, der har mistet sit hoved.

Tilbage hvorfra den kom

De første sekunder efter kuglen ekspanderer i vildtkroppen, vil den givetvis stadig være i besiddelse af en eller anden form for bevisthed. F.eks. vil en buk ofte søge tilbage mod det sted, hvorfra den kom, når den bliver ramt. Som om den ved, at den netop har taget et skridt ind i et farligt område.

Flugtruten er altså resultat af en hjerneaktivitet som dog sandsynligvis er instinktivt styret. Men er bukken truffet i hjertet, taber den hurtig blodtrukket og i løbet af få sekunder vil den miste bevidstheden og blot styrte sanseløst af sted så længe den ikke møder modstand på sin vej. Lidt ligesom hønen, hvor benene syntes at have sin egne vilje, selv om de ikke længere har forbindelse til hovedet.

Så hvornår bukken – der er truffet af et dræbende skud i hjertet – reelt forender, kan der naturligvis kun gisnes om. Næppe to skudsituationer er identiske. Et skud efterlader måske blot et lille hul i hjertet, mens andre nærmest sprænger det i stykket og på et splitsekund ødelægger enhver pumpefunktion.

Dyr der træffes i lungerne, leveren og i maveregionen vil være længere om at dø. Dog vil et lungeskud, som punkterer begge lunger, fører til at bukken “dør” meget hurtigt.

Hvor lang tid der går inden det sidste liv har forladt bukken har jægeren ikke altid mulighed for at se. Bukken falder om når den ikke har mere ilt til musklerne, men den kan ofte leve nogle sekunder efter den har ramt jorden. Men i reglen sker udåndingen i højt græs og dermed kan der ofte kun gisnes om hvornår bukken reelt forender. Men da død ikke kan gradbøjes, da man i sagens natur enten er levende eller død, må det bero på en vurdering fra gang til gang.

Bukke truffet i mave og lever kan desværre ikke se frem til en hurtig død. De kan være både halve og hele timer om at forenede. Men hvor fristende det end måtte være at eftersøge dyret og gøre en ende på dets lidelse, er det bedst at lade det i fred og evt. tilkalde en schweisshund, hvis man har den mindste tvivl om bukkens tilstand.

Det anskudte dyr vil ofte sætte sig umiddelbart efter det er påskudt. Oftest vil det allerede være forendt, når schweisshundeføreren ankommer, men skulle dette ikke være tilfældet, er det en stor fordel, at en rutineret hundefører kan vurdere situationen og tage det næste skridt i eftersøgningen.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »