Se godt på billedet af råen og hendes lam. Råen lever nemlig ikke mere. I mandags blev den fundet efterladt i vejsiden – likvideret med et skud i hovedet

Af Redaktionen

Krybskytteri, meget grove drengestreger eller fuldemandsværk. Det er ikke til at vide, hvad der ligger bag den meningsløse henrettelse af en rå ved Søhedenvej ved Kirkholt grusgrav i Nordjylland. Meget tyder på, at det netop er råen på billedet, som jeg fotograferede forleden, der nu er fundet aflivet.

Råen og hendes lam løb længe foran bilen på den brede grusvej, hvilket – især på denne tid af året – er usædvanligt. Normalt søger rå og lam hurtigt dække i vejsidens vegetation. Måske var det denne adfærd, der provokerede forbipasserende og kostede råen livet. Det var Arne C. Nielsen, som fandt den døde rå i vejsiden. –

Den er nok kørt på, var hans første tanke. Men da han løftede op i dyret, løb blodet fra et lille hul i hovedet af råen.

– Det var et tilfælde, at jeg fandt råen. Jeg spottede en buk fra vejen – i grusgraven hvor jeg har jagten – og besluttede mig for at se nærmere på bukken. Fandt dog, at den var for lille, men fik nu øje på to andre dyr, som jeg besluttede mig for følge efter. Pludselig faldt jeg nærmest over et oppustet dyr i græsset foran mig, fortæller jægeren, der stort set aldrig jager i grusgraven, men hele året holder terrænet under opsyn.

I samråd med en jagtkammerat, der er politibetjent, besluttede han sig for at kontakte skytte John Terkelsen, der arbejder på en nærliggende ejendom med en stor bestand af råvildt. Skytten har mere end femten års professionel erfaring med råvildtjagt i både Danmark og Skotland. Han burde om nogen være i stand til at fastslå dødsårsagen med 100% sikkerhed, resonerede Arne C. Nielsen og ringede skytten op.   Herregårdsskytten havde midlertidig svært at tro, at der var tale om en ”krybskytte-gerning” men valgte alligevel at obducere det dræbte hundyr…

– Desværre må jeg Arne ret. Råen ER skudt. Bag øjnene fandt jeg et lille indgangshul og på modsatte side et næsten lige så lille udgangshul, fortæller John Terkelsen til Netnatur.dk.

– Hvad der midlertidig undrer mig noget, er, at store dele af hovedet viste sig at være sprængt i stykker, da jeg krængede hovedskindet til side. Alligevel havde kuglen kun lavet et ganske lille udganshul.

– Jeg er ikke i tvivl om, at dyret er skudt og ringede derfor til politiet for at anmelde forbrydelsen. Her fik jeg midlertidig den besked, at det er den forurettede, der skal angive anmeldelsen, hvilket Arne C. Nielsen efterfølgende har gjort.

– Vi har tidligere haft krybskytter på egnen. Men vi har aldrig konstateret det i sommerperioden, hvor de efterladte lam overgår til en højst usikker skæbne.

– Jeg har kun afsky til overs for denne forbrydelse og har ikke fantasi til at forestille mig, hvem der kan stå bag den, slutter skytten, der sammen med det lokale netværk på egnen vil gøre alt, hvad tænkes kan, for at de skyldige bliver identificeret og gjort ansvarlig for deres ugerning.

Også Arne C. Nielsen oplyser, at han fremover vil være ekstra opmærksom på forhold, der kan virke mistænksomme. Lammene har han efterfølgende forsøgt at fange med henblik på opflaskning, da de peb og kaldte på råen. Men lammene var hurtige og lod sig ikke indfange. Sidst han så dem, lå de side om side på en skråning og tyggede drøv, hvilket indikerer, at de trods alt tager føde til sig. Men om lammene kan klare sig helt uden mælk, er han midlertidig usikker på.

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »