Miljøjournalisten Kjeld Hansen har bedrevet endnu en bog om dansk landbrug. Denne gang vil han have os til bedre at forstå årsager og konsekvenser af den verserende pandemi og om at genoverveje de måder vi forbruger, transporterer, investerer, regulerer og organiserer produktionen af fødevarer

Af Redaktionen

Fremtidens landbrug skal levere mere end billigt flæsk til kødgryderne. Produktionen skal bidrage til at løse klimakrisen og ikke medvirke til at forværre den, vende naturens nedtur til optur og forsyne os med fødevarer uden frembringelse af livstruende vira. Fødevarer skal med andre ord ikke længere produceres for enhver pris, skriver Kjeld Hansen i denne bog, hvor han absolut ikke undertrykker sine stærke holdninger.

“Sundhed, klima og biodiversitet står øverst på dagsordenen for fremtidens agroindustri”.

Kjeld Hansen mener, at vi står over for den dybeste, hurtigste og mest konsekvensskabende forandring af fødevare- og landbrugsproduktionen, siden de første planter og dyr blev domesticeret for 10.000 år siden.

“Til trods for at vi kan købe stort set alle fødevarer til lavere priser fra udlandet, fortsætter vi med at højglanspolere myten om Danmark som et landbrugsland. Erhvervet selv går til yderligheder, som når Tulip i Randers sender sine svin til Tyskland for at få dem opskåret af østarbejdere på sulteløn, for derefter at reimportere de samme svin, nu forklædt som Tulip Danish Bacon”, skriver Kjeld Hansen.

Vi holder stadig fast ved masseproduktionen af billigt flæsk og mælk i stedet for at bevæge os opad i værdikæden. Ikke mindst økonomien taler for at ophøre med en 120 år gammel tradition for at eksportere til lave udsalgspriser.

At det netop blev covid-19, der lagde en hel verden ned, betragter virologerne som en tilfældighed.

Næste virus er på trapperne

Den næste pandemi er allerede under opsejling, og det bliver en influenza A-virus. Med al sandsynlighed vil den spredes fra svinefabrikkerne, og ingen kan forudsige, hvor dødelig den kan gå hen og blive. Sidst den ramte verden, kostede det en halv mio. mennesker livet.

“Prisen for billigt flæsk kan blive skæbnesvanger høj, hvis vi tøver for længe.”

I “Velkommen til fremtidens landbrug” leverer miljøjournalisten Kjeld Hansen sit personlige bud på, hvordan vi kan indrette det danske landbrug til glæde for både mennesker og dyr, med sunde fødevarer fra blomstrende marker og med glade familier og masser af natur i rene landskaber.

Det er en debatskabende bog, og den vil ganske givet ikke blive modtaget med applaus fra de danske landbrugsorganisationer. Men uanset, så er bogen et skarpt bidrag til den verserende debat om landbruget.

Fremtidens landbrug

Kjeld Hansen:
Velkommen til fremtidens landbrug
224 sider
Forlagets pris: 249,95 kr.
Udkommer den 27. april 2021

LÆS OGSÅ: Kjeld Hansen: Farvel til dansk landbrug

 

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »