DOF viser for 7. sæson i træk livet, som det udspiller sig i en uglerede i en sønderjysk grusgrav. Den store hornuglehun har allerede lagt det første æg, og cirka 20. marts vil sæsonens første ugleunge debutere i livet som stjerne i ugle-tv

Jan Skriver, dof.dk

Foråret og familielivet er i fuld gang hos de store hornugler i den sønderjyske grusgrav, der siden 1998 har huset et ynglepar af Europas største ugle.

I syv år har de store hornugler spillet hovedrollerne i DOF’s reality-tv fra grusgraven, hvor nattelivet repræsenterer den største aktivitet, men hvor der kan ske noget uventet døgnet rundt. Man ved aldrig med ugler.

”Uglehunnen har lagt sit første æg i begyndelsen af uge 9, og derpå vil der gå 30-32 dage, før det klækker. Det er rekordtidligt, at uglefamilien har gjort klar til æglægning og udrugning”, siger Klaus Dichmann, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) ekspert i ugler og manden bag opsætningen af video-kameraet, som sørger for levende billeder døgnet rundt.

”Normalt lægger stor hornugle æg mod slutningen af marts, men den milde vinter og de høje temperaturer i både januar og februar har formentlig sat ekstra skub i yngleforberedelserne hos uglerne. Jeg har aldrig tidligere oplevet så yngleklare hornugler i slutningen af februar, som parret i grusgraven med web-kameraet, Også sidste år var uglerne rekordtidligt på færde. Vi skal sikkert til at justere vores fortælling om stor hornugle, så det hedder sig, at den yngler allerede i februar”, siger ugleeksperten.

Da ræven var særligt ugleset

Web-kameraet er klar, så man via DOF’s hjemmeside kan klikke sig ind til et kig i uglernes privatsfære. Som noget nyt vil Klaus Dichmann i år kunne zoome ind på detaljer i uglereden. For eksempel hvis et bytte skal nærstuderes.

Det er primært i ly af nattemørket, at dramaerne indfinder sig på ugle-tv. Som for eksempel den nat, da en ræv pludselig for åben skærm dukkede frem af mørket og bed to ugleunger ihjel. Det var højdramatisk ugle-tv direkte fra den danske natur.

Mens uglerne ruger, præger fred og ro billedet, men når æggene klækker, kommer ungernes appetit til at spille en hovedrolle i transmissionerne. Da jager og fodrer forældrene jævnligt de dunede unger, enten menuen består af store fede rotter, kragefugle, måger, pindsvin, harer eller noget helt sjette.

”Der er sat et rævesikkert hegn op omkring redestedet, for vi synes, det vil være ærgerligt, hvis et enkelt sultent rovdyr skal ødelægge de direkte udsendelser fra et helt forår med et kuld ugleunger”, siger Klaus Dichmann, der har fulgt den store hornugle i grusgraven siden 1998.

Web-kameraet blev første gang sat op i foråret 2014, og lige siden har mindst 254.000 danskere kigget med gennem sæsonerne. Det er dog ikke de samme fugle, der er stjerner i ugle-tv.

Ny hun-ugle er reality-stjerne

”Hunnen døde for tre år siden. Hun var ringmærket, så derfor ved vi, at hun er skiftet ud med en ny hun.

Hannen kan derimod godt være den samme, som har været en del af parret i mange år og måske i alle de sæsoner, hvor vi har sendt direkte fra reden. Store hornugler kan i naturen blive 18-20 år, og i fangenskab kan de blive endnu ældre”, oplyser Klaus Dichmann, der siden 1999 har ringmærket 32 ugleunger, der er fløjet fra reden i den grusgrav, hvor web-kameraet står.

I alt har DOF’s ugleekspert sat ringe på 83 unge store hornugler i Danmark.

FIND HORNUGLE-TV HER

Del gerne artiklen hvor du ønsker...
Translate »