Desværre ses der flere og flere tranebilleder på Facebook, som vidner om at de sky ynglefugles flugtgrænse ikke altid respekteres. Det skriver Glenn Mosbæk Hegaard i tilsendt læserbrev.

Læserbrev af Glenn Mosbæk Hegaard 

Forårstid er en dejlig tid, hvor alting vågner op fra sin vintersøvn.

Og netop nu kan man være heldig at se tranerne på deres vej hjem til de få ynglepladser, som de har i Danmark.

Læs mere:

Sjældne fugle under pres

Tranen er en fantastisk flot og majestætisk fugl, der skiller sig væsentlig ud fra alle andre fugle, som trækker nordpå mod årets ynglepladser. Tranen er ikke mindre end enorm af størrelse.

En størrelse, der sammen med dens sjældenhed, gør den til et yndet fotoobjekt blandt landets mange naturfotografer.

Her opstår desværre et af tranens største problemer i Danmark, at finde en egnet yngleplads, hvor der samtidigt er ro, som er meget vigtig for tranerne. De er nemlig ekstremt sårbare for forstyrrelser af enhver art i nærheden af deres redeplads.

Læs mere:

Tranen er i fremmarch

Den seneste tid har man på Facebook kunnet se billedserier af de flotte traner på deres ynglepladser.

Desværre vidner billedserierne ofte om, at fotografen har overskredet den magiske grænse tranen føler sig tryg indenfor. I hvert fald er det ofte tydeligt, at første foto er af en rolig trane, næste foto af en opmærksom trane og de resterende billeder er af en lettende og flyvende trane.

Dette er en skræmmende tendens, som man bør tænke over, hvis man har i sinde at få et par tranebilleder i kassen.

Opsøg hellere tranerne hvor de alligevel villigt fouragerer nær offentlige veje og stier. Bliv på disse! Her er tranerne dels ikke slet så sky, og slet ikke lige så sårbare som på selve ynglepladsen.

Nyd naturen, på naturens præmisser 🙂

Glenn Mosbæk Hegaard

%d bloggers like this: